PRAVNIK IZ BRISELA: Durov je uhapšen u skladu sa Zakonom EU o digitalnim uslugama, ali...

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 22:00

HAPŠENjE tvorca Telegrama Pavela Durova je u potpunosti je u skladu sa principima i duhom Zakona Evropske Unije o digitalnim uslugama, rekao je izvor u briselskim pravnim krugovima.

ПРАВНИК ИЗ БРИСЕЛА: Дуров је ухапшен у складу са Законом ЕУ о дигиталним услугама, али...

Foto: Printskrin

Zakon podrazumeva da je operater društvene mreže ili internet platforme odgovoran za bilo koji sadržaj koji se na njoj postavlja, pojašnjava anonimni izvor.

U slučaju da želi da izbegne kaznu, vlasnik je u obavezi da automatski ukloni sadržaj koji je zabranjen ovim Zakonom, objasnio je on.

Međutim, Zakon o digitalnim uslugama ne podrazumeva ličnu ili krivičnu odgovornost, u tom smislu je francusko tužilaštvo otišlo mnogo dalje, ocenio je sagovornik ruske agencije.

Dakle, zakonom se predviđa odgovornost operatera samo kao pravnog lica, a kazne su "čisto ekonomske prirode".

RUSKI ASANŽ

U suštini, slučaj Durova ponavlja Asanžov presedan, u oba slučaja je zadat udarac kreatoru velikog nezavisnog medijskog resursa uz pomoć krivičnih prijava, dodao je poznavalac prava.

Prema njegovim rečima, činjenica da biznismen ima francusko državljanstvo u velikoj meri olakšava Tužilaštvu. Međutim, kako je dodao, bez obzira na državljanstvo Durova, on će za medije ostati Rus, što značajno smanjuje mogućnost da u Evropi dobije javnu podršku.

Advokati Durova će se suočiti sa dodatnim poteškoćama, jer se neke od optužbi protiv njega odnose na "nacionalnu bezbednost", što značajno proširuje ovlašćenja bezbednosnim organima, naglasio je pravnik.

Kako je za RT objasnila specijalista za građansko i međunarodno pravo Marija Jarmuš, Ukoliko Durov ne prihvati saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama, francuska vlada verovatno neće biti blagonaklona prema njemu.

-Takve ljudi ne hapse slučajno, da bi posle povukli optužbu. To košta previše. Ako su francuske vlasti već otišle toliko daleko da uhapse milijardera i strpaju ga u zatvor, onda će i nastaviti ovu igru, rekla je Jarmuš.

Prema njenim rečima, glavni interes u svemu ovome imaju američke obaveštajne službe, koje žele da unište Telegram, jer je Durov ranije više puta odbijao da im da pristup nalozima i ključevima za dešifrovanje prepiske korisnika.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!