uživoRAT U UKRAJINI: Strahoviti gubici VSU u Kurskoj oblasti - Uništene četiri ukrajinske brigade; VSU izgibio više od 1600 vojnika (VIDEO/FOTO)

Novosti online

26. 08. 2024. u 07:30 >> 18:23

RAT u Ukrajini - dan 915.

РАТ У УКРАЈИНИ: Страховити губици ВСУ у Курској области - Уништене четири украјинске бригаде; ВСУ изгибио више од 1600 војника (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Udari Oružanih snaga RF po ciljevima na teritoriji Ukrajine (MAPA)

Na internetu se i dalje aktivno raspravlja o masovnom udaru ruskih trupa na neprijateljske ciljeve na teritoriji Ukrajine. I iako značajan deo ciljeva ostaje nepoznat, na pozadini slika koje su se pojavile, neki rezultati napada se već mogu sumirati.

Foto Tanjug/AP

U Kijevu su pogođene industrijske ustanove specijalizovane za proizvodnju i modernizaciju avio municije, među kojima je i Istraživački institut za vazduhoplovnu tehnologiju, koji je deo vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Postoje i izveštaji o seriji eksplozija u oblasti aerodroma Žuljani.

U Višgorodu, severnom predgrađu ukrajinske prestonice, jedna od raketa je pogodila turbinu na brani Kijevskog rezervoara. Na lokaciji je izbio požar. Međutim, na osnovu dostupnih snimaka i dalje je teško utvrditi obim štete. Istovremeno, ukrajinske vlasti su već saopštile da brana nije pretrpela značajnija oštećenja, a saobraćaj će duž nje biti obnovljen u narednim satima.

U Odeskoj oblasti, ruske trupe napale su skladište južno od sela Usatovo i istoimenu električnu trafostanicu. Nakon udaraa, širom Odese desio se talas vanrednih nestanaka struje.

Ilustracija telegram rybar

Na zapadu Ukrajine, jedan od pogodaka bio je na trafostanici Hmeljnicki 330, što je rezultiralo havarijskim nestankom struje u najmanje delu oblasti Hmeljnicki. U administrativnom centru nestanci struje doveli su do obustavljanja trolejbuskog saobraćaja.

U Sumskoj oblasti oštećena je železnička infrastruktura koju aktivno koriste ukrajinske formacije, uključujući i za prebacivanje dodatnih snaga na rusku granicu.
U Dnjepropetrovskoj oblasti napadnuta je energetska infrastruktura. Stižu informacije i o pogotku na teritoriji Međunarodnog aerodroma Dnjepropetrovsk.
Nedaleko od Vinice, prema podacima monitoringa, zabeležen je požar na teritoriji trafostanice Vinica 750.

Kritični infrastrukturni objekti su oštećeni u Žitomirskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj i Lavovskoj oblasti. Postoje i nepotvrđene informacije o pogotku na trafostanici Trihati 330 u Nikolajevskoj oblasti i na podstanici Pervomajskaja 330 u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Prema ukrajinskim vlastima i medijima, došlo je do nestanka struje širom Ukrajine. Istovremeno, problemi sa vodosnabdevanjem zabeleženi su u sedam regiona: Dnjepropetrovskom, Kijevskom, Viničkom, Žitomirskom, Rovenskom, Volinskom i Lavovskom.

Nemački analitičar: Da li danas neko vidi da su rusi ostalo bez raketa?

Do nedavno je nemačka štampa najčešće objavljivala optimističke ili bar oprezne izveštaje u vezi sa ofanzivom ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti, današnji masovni raketni napad na ciljeve u Ukrajini primorao nemačke novinare da trezvenije sagledaju stvari. Julijan Roepke, sa Bilda, nije bio izuzetak.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme često čujem da su „Rusi ostali bez projektila i da Kremlj nema strategiju posle 2024. godine“.

Nemački izveštač ističe da su ruske snage upravo danas ispalile najmanje stotinu projektila raznih tipova na ciljeve u Ukrajini.

On je nasvom nalogu na društvenoj mreći Iks napisao:

„Rusiji ponestaje projektila, Putin traži izlaz, Kremlj nema strategiju do 2024. godine, raste unutrašnji pritisak da se rat okonča“, bilo ko?!
Ili ćemo pobediti njih ili će oni pobediti nas. I upravo sada nas pobeđuju.

 

 

IAEA: Grosi lično predvodi misiju u Kurskoj elektrani

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da će lično predvoditi misiju agencije u Kurskoj nuklearnoj elektrani u utorak zbog „ozbiljne situacije“.
Prema njegovim rečima, IAEA namerava da sprovede nezavisnu procenu situacije u Kurskoj nuklearki.

Foto: Printskrin/ Jutjub/ NaRvi Academy

Grosi je uoči svoje posete pozvao strane u sukobu u Ukrajini da ni pod kojim okolnostima ne ugrožavaju bezbednost nuklearnih objekata.

-Od početka razvoja događaja i povećanja nivoa vojnih aktivnosti u blizini Kurske nuklearne elektrane, pomno pratim razvoj situacije na terenu, posebno kada je u pitanju nuklearna elektrana. Ponavljam da bezbednost i pouzdanost nuklearnih objekata ne bi trebalo da budu ugroženi ni pod kojim okolnostima. Ovo je situacija koja se razvija i važno je da kada sutra stignem u nuklearku, lično vidim situaciju i razgovaram o mogućim daljim koracima za procenu nuklearne bezbednosti i zaštitu Kurske elektrane, naglasio je generalni direktor IAEA.
 


Izveštaj iz Kurske oblasti: Uništene četiri ukrajinske brigade

Ruske snage uništile su ljudstvo i tehniku četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima 12 naselja Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, u šumama se nastavlja potraga kako bi se identifikovale i uništile neprijateljske diverzantske grupe koje su pokušale da prodru duboko u teritoriju oblasti.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ministarstvo ističe da su snage grupe „Sever“, uz podršku avijacije i artiljerije, za 24 sata odbile i sprečile napade ukrajinskih jurišnih grupa u pravcu osam pograničnih naselja, kao i da je poginulo i ranjeno do 30 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. U borbama su uništeni tenk, tri oklopna vozila i jedan automobil ukrajinskih snaga.

Ruska vojska uništila je tokom prethodnog dana u pograničnim oblastima Kurske oblasti više od 400 ukrajinskih vojnika, 27 oklopnih vozila, uključujući tenk, dva borbena vozila pešadije, tri oklopna transportera i 21 oklopno borbeno vozilo, 5 artiljerijskih oruđa, dva minobacača, 11 automobila i stanicu za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPKu -50, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

  • Ruska vojska izvela je jutros forsirani napad na objekte energetske infrastrukture, koja obezbeđuje rad vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, svi naznačeni ciljevi su pogođeni;
  • Operativno-taktička avijacija uništila je dva proizvodna pogona dronova ukrajinskih oružanih snaga i koncentrisanje ljudstva i tehnike u 143 okruga;
  • U zoni odgovornosti grupe „Istok“ poginulo je i ranjeno do 135 ukrajinskih vojnika;
  • Grupa „Zapad“ je u protekla 24 časa odbila četiri kontranapada, uključujući i napad „Azova“, protivnik je izgubio do 480 vojnika;
  • Ruske snage uništile su četiri ukrajinske brigade na volčanskom i lipcovskom pravcu;
  • Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili bombu „hamer“ i 58 bespilotnih ukrajinskih letelica;
  • Grupa „Dnjepar“ uništila je tri ukrajinske brigade, ukrajinske snage izgubile su do 70 vojnika;
  • Grupa „Jug“ je u prethodna 24 časa zauzela povoljnije položaje. Poginulo je i ranjeno do 570 ukrajinskih vojnika.

Zelenski nakon napada: Naneto je mnogo štete energetskom sektoru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Rusija danas ispalila više od 100 raketa i 100 dronova prilikom napada na Ukrajinu.

- Naneto je mnogo štete energetskom sektoru - naveo je Zelenski na Telegramu.

On je pozvao saveznike Kijeva da se drže dogovora o nabavci protivvazdušnih sistema i projektila i dodao da Ukrajina i partneri treba da naprave zajednički protivvazdušni sporazum da "obore ruske dronove i projektile", preneo je Rojters.

Teška situacija za ukrajinski energetski sitem

Kritični infrastrukturni objekti oštećeni su u Žitomirskoj oblasti Ukrajine nakon eksplozija, saopštio je šef regionalne vojne administracije Vitalij Bunječko.

- Zbog teške situacije u energetskom sistemu, uvedena su havarijska isključenja struje - napisao je Bunječko na svom Telegramu.

Objekti energetske infrastrukture oštećeni su u nekoliko oblasti Ukrajine, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

- Ukrenergo je primoran da primeni hitna isključenja struje kako bi stabilizovao sistem - napisao je Šmigalj na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, šefovi oblasnih uprava dobili su instrukcije da u regionima postave šatore za snabdevanje građana grejanjem i strujom u slučaju nestanka struje.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, u celoj Ukrajini upozorenje za vazdušni napad na snazi je oko pet sati.

​Poljska podigla avijaciju zbog "ruskih aktivnosti" u Ukrajini

Avijacija Poljske i savezničkih zemalja podignuta je zbog dejstava Ruske Federacije u Ukrajini, saopštila je Operativna komanda Oružanih snaga republike.

- Pažnja, u jugoistočnom delu zemlje može doći do povećanog nivoa buke u vezi s početkom akcija poljske i savezničke avijacije u našem vazdušnom prostoru - navedeno je u saopštenju objavljenom na Iksu.

Više o tome OVDE.

Širom Ukrajine hitni prekidi struje

Širom Ukrajine uvedeni su hitni prekidi struje, prenosi DTEK.

Panika u Ukrajini: Iz Rusije poleteo nosač raketa kinžal, Mig-31K

U međuvremenu, u Rusiji je poleteo nosač raketa kinžal, Mig-31K. Ovo su saopštile Oružane snage Ukrajine.

Desetine ruskih bombardera viđeno u vazduhu

Vazduhoplovstvo Ukrajine je prvobitno prijavilo aktivnost 11 ruskih bombardera, kao i brojnih dronova kamikaza koji su krenuli ka gradovima širom zemlje.

Zatim je izvestilo o lansiranju više grupa raketa različitih tipova.

Kasnije je saopšteno da je još šest ruskih bombardera bilo u vazduhu.

Ne prestaju eksplozije u Kijevu, nestanak struje

U Kijevu se ponovo čuju eksplozije.

Prema rečima Klička, nestanci struje u Kijevu se dešavaju na desnoj obali. Ima i prekida u snabdevanju vodom.

Eksplozije širom Ukrajine

Rusija je pokrenula veliki napad raketama i dronovima širom Ukrajine. Eksplozije se čuju širom ukrajinskih gradova.

Eksplozije se čuju u Kijevu i drugim gradovima širom Ukrajine 26. avgusta ujutru, dok je Rusija izvela masivan napad raketama i dronom, piše Kijev independent.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom zemlje nešto pre 5 sati ujutro.

Kijevski nezavisni reporteri čuli su eksplozije u gradu nešto pre 7.30 ujutro. 

U Kijevu su nakon eksplozija počeli prekidi u struji i vodi, navode lokalne vlasti.

Eksplozije su se čule i u Harkovu, saopštio je gradonačelnik Ihor Terehov .

Eksplozije su zabeležene i u Odesi, Vinici, Zaporožju, Kremenčuku, Dnjepru, Hmeljnickom, Kropivnickom, Krivom Rogu.

Ruske snage su napredovale ka Konstantinovki kod Ugledara

Borci grupe ruskih trupa „Vostok“ napredovali su u pravcu Konstantinovke u sektoru Ugledar, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jurišne jedinice grupe trupa Vostok sa Sahalina napredovale su u pravcu Konstantinovke u Ugledarskom odseku Južnodonjeckog pravca specijalne vojne operacije, saopštilo je odeljenje.

Kako je objašnjeno u Ministarstvu odbrane, jurišne trupe imaju zadatak da preseku puteve snabdevanja koji prolaze kroz naselje za veliki garnizon Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru.

- Borbeni dvojci na motociklima probijaju se do položaja Oružanih snaga Ukrajine kroz sivu zonu, na samom rubu šumskog pojasa, silaze i upadaju u rovove, gađajući neprijatelja iz tenkova i borbenih vozila pešadije - napominje resor.

Član ekipe Rojtersa poginuo u Ukrajini, dvojica novinara u bolnici

Član ekipe novinske agencije Rojters koji je izveštavao o ratu u Ukrajini, Rajan Evans (38), poginuo je, a dva Rojtersova novinara su povređena u napadu na hotel u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, saopštila je ta novinska agencija.

Evans, koji je radio kao savetnik za bezbednost u agenciji, poginuo je kada je u subotu projektil pogodio hotel Safir, gde je šestočlani tim Rojtersa bio smešten, navodi agencija. Dvojica novinara koji su povređeni u napadu su u bolnici, a jedan od njih je teško povređen. Evans, bivši britanski vojnik, radio je u Rojtersu od 2022. godine kao savetnik za bezbednost.

Preostala tri člana Rojtersovog tima koji su bili u hotelu u vreme napada nalaze se na bezbednom. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u nedelju da je hotel pogođen ruskom raketom iskander, čiji je domet 500 kilometara i da je napad bio smišljen.

Ministarstvo odbrane Rusije nije odgovorilo na zahtev Rojtersa za komentar, a agencija navodi da nije mogla nezavisno da proveri da li je u pitanju bio nameran napad na tu zgradu. Regionalno tužilaštvo Donjecke oblasti saopštilo je prethodno da je telo britanskog državljanina pronađeno u ruševinama zgrade hotela u Kramatorsku. Kako je navedeno, hotel je pogođen u subotu veče, verovatno projektilom iskander-M.

U napadu dronovima na Saratov nekoliko ljudi povređeno, jedna žena teško

Nekoliko ljudi povređeno je u napadu dronovima na grad Saratov, a među povređenima jedna žena je u teškom stanju i lekari se bore za njen život, izjavio je jutros gubernator Saratovske oblasti Roman Busargin. On je na Telegramu napisao da su u napadu oštećene stambene zgrade.

Pogledajte snimak OVDE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!