DOBRE VESTI ZA RUSIJU: Putin saopštio najnovije podatke

Novosti online

26. 08. 2024. u 11:32

PRIVREDA Rusije kao i prošle godine nastavlja da raste dobrim tempom, BDP je za prvih pola godine porastao za 4,6 odsto, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na onlajn sastanku o ekonomskim pitanjima.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА РУСИЈУ: Путин саопштио најновије податке

Foto:Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski lider je dodao da je za 4,4 odsto povećan obim industrijske proizvodnje.

Putin je takođe istakao da tradicionalno visoku vrednost beleže i prerađivačke industrije, gde rast iznosi 8 odsto za prvih šest meseci ove godine.

Predsednik Rusije je takođe naglasio da stopa nezaposlenosti ostaje na rekordno niskom nivou i da je u junu iznosila 2,4 odsto.

On je još podvukao da se rast privrede i zarada pozitivno odrazio na federalni budžet, te za prvih sedam meseci ove godine njegovi prihodi iznose gotovo 20 biliona rubalja, što je za 36 odsto više od prošle godine. Istovremeno, gotovo dve trećine budžetskih prihoda dolazi od nafte i gasa, koji ne zavise od izvoza ugljovodonika.

Pored toga, predsednik Rusije je na sastanku predložio da se „razmotre glavni pravci ekonomske politike za period do 2030. godine, uključujući jačanje ekonomske osnove u cilju uspešnog okončanja SVO“.

Prema njegovim rečima, uspešan završetak "specijalne vojne operacije" u Ukrajini je glavni uslov za realizaciju planova dugoročnog razvoja Rusije.

Ruski lider je takođe naglasio da Vlada trenutno završava rad na novim nacionalnim projektima.

Na sastanku su učestvovali premijer Rusije Mihail Mišustin, predsednik Centralne banke Elvira Nabiulina, prvi potpredsednik Vlade Denis Manturov i drugi članovi Vlade.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)