NAKON NIZA VOJNIH UDARA: Danska zatvara ambasade u Maliju i Burkini Faso

Novosti online

26. 08. 2024. u 14:57

DANSKA će zatvoriti svoje ambasade u Maliju i Burkini Faso nakon niza vojnih udara u tim zemljama, saopšteno je danas iz danskog Ministarstva spoljnih poslova.

НАКОН НИЗА ВОЈНИХ УДАРА: Данска затвара амбасаде у Малију и Буркини Фасо

Foto: Piksabej


- Jedno od najvažnijih spoljnopolitičkih pitanja ovog veka biće da li će se afričke zemlje više orijentisati ka istoku ili zapadu. Za nas je jasan interes da se afričke zemlje okrenu nama u Evropi zbog svoje budućnosti - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

Istovremeno, najavljeno je da će Danska otvoriti ambasade u Ruandi, Senegalu i Tunisu i povećati svoju diplomatsku radnu snagu u svojim ambasadama u Egiptu, Keniji, Južnoj Africi, Nigeriji i Gani.

Od 2020. godine, odnosno otkako je na vlasti vojna hunta, Mali se bori sa etničkim pobunjenicima Tuarezima na severu zajedno sa ruskom paravojnom plaćeničkom grupom Vagner, nakon što je prekinula veze vojne saradnje sa zapadnim silama, uključujući zemlje Evropske unije.

Od tada su se odnosi između Malija, Nigera i Burkine Faso i zapadnih sila pogoršali jer su se sve tri zemlje obratile Rusiji za podršku.

BONUS VIDEO: PUSTOŠ POSLE POPLAVA: Najmanje 440 nastradalih i 63 nestalih u Južnoj Africi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO ŠTA SU RUSI GAĐALI U UKRAJINI: Više mrtvih i povređenih u masovnom napadu raketama i dronovima (FOTO/VIDEO)