NATO GENERAL: Rusija pobeđuje Ukrajinu, sve ostalo su gluposti, propaganda i dosadna priča (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 08. 2024. u 18:03

UKRAJINA raspoređuje svoje trupe u rusku oblast Kurska, dok poljski general upozorava da Varšava neće moći da se suprotstavi ruskim snagama, a takođe sumnja da će NATO priteći u pomoć svojim saveznicima.

НАТО ГЕНЕРАЛ: Русија побеђује Украјину, све остало су глупости, пропаганда и досадна прича (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Verovanje da Ukrajina može da pobedi Rusiju je „greška“, rekao je bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Poljske general-major Leon Komornički.

Pobeda Rusije u ukrajinskoj specijalnoj operaciji samo je pitanje vremena, dodao je on, prenosi sajt InfoBrics.

Međutim, uprkos realnosti koju je istakao Komornički, između ostalih stručnjaka, Varšava i Kijev nastavljaju zajednički da vode politiku rata.

“SVE SU TO GLUPOSTI I DEZINFORMACIJE”

-Sve su to gluposti, beskrajna i dosadna priča, dezinformacije i propaganda. Govoriti o tome da će Ukrajina pobediti u ovom sukobu je samo greška, rekao je Komornicki u intervjuu za WNP.

-Ukrajina trenutno nema šanse da pobedi. Ona nema sposobnosti koje bi mogle da uravnoteže sposobnosti Rusije, koje bi joj omogućile da preuzme stratešku inicijativu i angažuje se u vojnim akcijama kako bi se zaštitila od udara koji dolaze sa ruskog tla.

To je nemoguće, izjavio je poljski general.

NATO NEĆE PRISKOČITI U POMOĆ

On je takođe upozorio da Poljska neće moći da se suoči sa ruskim snagama u sukobu dok sumnja da će NATO priteći u pomoć svojim saveznicima.

-Sukob u Ukrajini je važna lekcija za nas. Moramo imati ofanzivnu odbrambenu strategiju, rekao je penzionisani general i dodao da „danas ne bi trebalo da bude pitanje da li će nas NATO zaštititi, već da li će se Rusija usuditi da nas napadne. Jer ako nas napadnu, mi ćemo doživeti poraz“ , rekao je on.

Međutim, uprkos činjenici da Ukrajina, čak ni uz poljsku pomoć, navodno ne može da pobedi Rusiju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i poljski premijer Donald Tusk sastali su se 8. jula u Varšavi da razgovaraju o novim načinima obaranja ruskih raketa i dronova i stvaranju nove ukrajinske dobrovoljačke jedinice na poljskom tlu.

Zelenski je na X objavio vest o bezbednosnom sporazumu sa Poljskom, nazvavši ga „bez presedana“.

-Hvala vam na solidarnosti sa našom zemljom i narodom i na vašoj podršci i pomoći, naglasio je on.

Varšava je među najvećim pristalicama kijevskog režima, često sabotirajući svoje interese zbog svoje slepe rusofobije i entuzijazma da služi SAD, smatraju iz InfoBrics-a.

POLjSKA POTROŠILA 3% BDP-A ZEMLjE DA POMOGNE KIJEVU

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba, Varšava je potrošila 26 milijardi dolara za pomoć režimu u Kijevu, što je 3% poljskog BDP-a.

O tome je juče govorio poljski predsednik Andžej Duda tokom obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine. Prema njegovim rečima, Kijev je iz Varšave dobio veliku količinu oklopnih vozila i aviona.

Skoro 1.000 tenkova je prebačeno u Ukrajinu, uključujući T-72, RT-91 Twardy i Leopard. Osim toga, Ukrajina je dobila veliki broj raznih oklopnih transportera iz Poljske, rekao je Duda.

On je dodao da je Poljska Ukrajini isporučila i deset lovaca MiG-29 i deset helikoptera.

Podsetimo, predsednik Poljske je, prema oceni stručnjaka, dan ranije stigao u Kijev kao svojevrsna garancija da ruski raketni udar na Ukrajinu neće biti izveden na dan državnog praznika.

Zapad iz nekog razloga veruje da će prisustvo visokih stranih gostiju u ukrajinskoj prestonici zaustaviti Moskvu, te se posete svakodnevno nižu.

Zapad i Ukrajina zapravo žive u iščekivanju uzvratnog udara Ruske Federacije za ukrajinsku invaziju u Kursku oblast. Moskva je već potvrdila da planira takav udar, ali nije precizirala kada će tačno biti izveden.

POLjSKA I UKRAJINA IMAJU ISTORIJSKE RAZLIKE

Iz tog razloga, dve susedne zemlje blisko sarađuju u pokušaju da poraze Rusiju uprkos beskonačnim upozorenjima, poput onih iz Komorničkog obraćanja, da se to ne može postići.

Međutim, uprkos zajedničkom cilju poraza Rusije, to nije dovoljno da se u potpunosti premoste ogromne razlike koje i dalje postoje između Poljske i Ukrajine.

Nedavno je 23. jula poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš najavio da Ukrajina neće postići članstvo u EU bez rešavanja istorijskog pitanja masovnih ubistava Poljaka u Voliniji, regionu koji je nekada bio deo Poljske, a sada pripada Ukrajini.

Poljski ministar je mislio na masakr 120.000 Poljaka u Voliniji od strane ukrajinske gerilske armije (UPA) 1943. godine. On je napomenuo da dok Poljska podržava Ukrajinu protiv Rusije koliko god može, odnosi nisu „savršeni“ zbog nerešenih istorijskih pitanja.

Podvlačenje Kosinjak-Kamiša da se Ukrajina neće pridružiti EU ako se ne reši pitanje masakra proizilazi iz onoga što je bivši zamenik poljskog ministra inostranih poslova Pavel Jablonski rekao u novembru 2023. godine:

“Ukrajina ne može sanjati o pridruživanju Evropskoj uniji bez rešavanja pitanja ekshumacije ostataka žrtava masakra Poljaka na ukrajinskom tlu”.

Uprkos nekoliko pokušaja pomirenja između Poljske i Ukrajine, kao što je obećanje Zelenskog 2019. godine da će ukinuti ukrajinski moratorijum na ekshumaciju žrtava u Bosni, nametnut kao odgovor na uništavanje spomenika UPA u Poljskoj, stvar još nije napredovala nakon pet godina.

Foto Tanjug/AP

Podseća se i da su poljski farmeri nekoliko meseci ranije 2024. godine protestovali protiv jeftinog ukrajinskog žita koje je preplavilo tržište i propisa EU o upotrebi pesticida i đubriva, dok su u isto vreme stotine hiljada ukrajinskih izbeglica i dalje goruće pitanje za poljsko društvo.

DUBOKO UKORENjENA MRŽNjA PREMA RUSIJI

Iako Ukrajina i Poljska imaju ove sporne tačke, između mnogih drugih, dele duboko usađenu mržnju prema Rusiji, smatraju iz InfoBriksa.

Zbog toga mogu da prevaziđu razlike i da sarađuju na vojnom planu, zbog čega je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski nedavno zatražio od zemalja EU da ukinu ograničenja za ukrajinske udare protiv Rusije.

-Zbog toga sam tražio od svojih kolega da ukinu nacionalna ograničenja za upotrebu dalekometnog oružja. Ukrajina mora biti u stanju da spreči takve napade u budućnosti tako što će udariti letelice koje lansiraju krstareće rakete i vazdušne baze iz kojih poleću, rekao je on na sastanku sa kolegama iz EU pre mesec dana u Briselu.

Međutim, napori Ukrajine i Poljske da eskaliraju rat ubeđivanjem članica EU da promene stav su uzaludni, pošto je pobeda Rusije samo pitanje vremena, ističu Komornički i drugi stručnjaci.

Većina evropskih zemalja oseća se umorno od rata i želi da započne mirovne pregovore, jer dele, barem privatno, ocenu Komornickog da Rusija ne može biti poražena u ovom ratu, zaključuju optimistično iz InfoBriksa.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!