BEZ UČEŠĆA RUSIJE: U Ženevi održan neformalni sastanak SB UN

Novosti online

26. 08. 2024. u 16:16

PREDSTAVNICI zemalja članica Saveta bezbednosti UN sastali su se danas u Švajcarskoj na neformalnom sastanku u znak sećanja na usvajanje Ženevske konvencije, a sastanku jedino nije prisustvovao predstavnik Rusije, preneo je Rojters.

БЕЗ УЧЕШЋА РУСИЈЕ: У Женеви одржан неформални састанак СБ УН

Foto Tanjug/AP


Švajcarska, jedna od 15 članica SB UN, organizovala je neformalni sastanak u znak sećanja na usvajanje Ženevske konvencije, potpisane pre 75 godina posle Drugog svetskog rata kako bi se ograničilo ''varvarsko ponašanje u ratu'', navodi agencija.

- Pozivam nas da podignemo poštovanje Ženevske konvencije na nivo najvišeg političkog prioriteta", rekao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignasio Kasis na sastanku.

Na pitanje zašto predstavnik Rusije nije prisutan, on je rekao da su svi članovi SB UN pozvani da razmišljaju o međunarodnom humanitarnom pravu , ali i dodao da prisustvo nije obavezno.

- Ovaj sastanak je gubljenje vremena. Smatramo da bi Savet bezbednosti trebalo da se usredsredi na važnije stvari od putovanja po Evropi - rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Rusija je članica grupe P5, uz SAD, Francusku, Britaniju i Kinu, koje imaju stalno mesto u SB UN.

BONUS VIDEO: REČI PREDSEDNIKA VUČIĆA U UN KOJE ĆE SE PAMTITI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)