NOVI KINESKI PVO SISTEM: HQ-9B sa nadogradnjom od 8 projektila za borbu protiv više tipova letelica na različitim daljinama (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 08. 2024. u 19:30

CENTRALNA komanda Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) prikazala je novu varijantu sistema PVO dugog dometa HQ-9B.

НОВИ КИНЕСКИ ПВО СИСТЕМ: HQ-9B са надоградњом од 8 пројектила за борбу против више типова летелица на различитим даљинама (ВИДЕО)

Kineska vojska / Foto AP

Nedavne slike otkrivaju HQ-9B/V u novoj postavci, sa lanserima sa transporterom koji su sada opremljeni manjom, lakšom klasom raketa zemlja-vazduh. Impresivno, ovi lanseri mogu da nose do osam projektila.

U početku su HQ-9 bili opremljeni samo većim projektilima većeg dometa, sa po četiri na svakoj lansirnoj raketi. Prema državnom Global Tiems, ove nove manje rakete su prilagođene za gađanje bližih ciljeva. Ovo strateško prilagođavanje poboljšava mogućnosti svakog HQ-9B, pružajući više slojeva zaštite.

HQ-9B je najšire proizvedeni raketni sistem zemlja-vazduh velikog dometa izvan Rusije. Sličan dobro poznatom ruskom S-400, on se može pohvaliti velikom pokretljivošću i raspoređuje rakete, radare i komandne jedinice iz mobilnih kamiona kako bi poboljšao preživljavanje. Kineske napredne elektronike i radarske mogućnosti daju HQ-9B zapaženu prednost u odnosu na njegove ruske kolege u performansama.

Dok je Rusija izvršila ograničena ulaganja u lovačku avijaciju nakon Hladnog rata, oslanjajući se prvenstveno na zemaljske sisteme za zaštitu vazdušnog prostora, kineska PLA je uveliko ulagala u borbenu avijaciju, koristeći kopnene sisteme kao komplementarnu podršku.

Rusija je revolucionisala protivvazdušnu odbranu stvarajući sisteme koji raspoređuju više klasa raketa sa različitim dometima za rešavanje različitih pretnji. Kineski i severnokorejski sistemi su od tada usvojili slične mogućnosti.

HQ-9B je stalno dobijao na snazi na izvoznim tržištima. Britanski izvori navode da su Turkmenistan, Uzbekistan i Pakistan izabrali ovaj sistem umesto ruskih alternativa da zamene svoje stare S-200 iz sovjetske ere.

Iako ostaje nepotvrđeno, takođe se šapuće da je Maroko kupio HQ-9B. Što se tiče sistema srednjeg dometa HQ-22 (FK-3), on je našao novi dom u Srbiji. Uprkos pritisku Zapada da usvoji sisteme standarda NATO-a, Srbija je dočekala HQ-22 raširenih ruku, primivši njihove jedinice u aprilu 2022.

Sa dometom od 250 kilometara, HQ-9B može pokriti prostranu površinu od skoro 200.000 kvadratnih kilometara. Njegova radarska pokrivenost od 360 stepeni i sistem hladnog lansiranja omogućavaju da gađa ciljeve u bilo kom pravcu. Ove karakteristike, zajedno sa poboljšanim senzorima i vezama za prenos podataka, predstavljaju značajne nadogradnje u odnosu na HQ-9A, koji je počeo sa radom otprilike deceniju ranije, 2000-2001.

Rani razvoj HQ-9 '90-ih doživeo je značajan podsticaj od transfera tehnologije. Važno je napomenuti da je Rusija, ključna država naslednica Sovjetskog Saveza, obezbedila ogroman izvoz svojih sistema S-300 tokom te decenije. Pored toga, pristup Izraela najnovijim tehnologijama američkog sistema Patriot odigrao je ključnu ulogu.

Zahvaljujući značajnim poboljšanjima u odbrambenom i širem tehnološkom sektoru Kine, nacija je prevazišla svoje oslanjanje na strani transfer tehnologije. Ova novostečena nezavisnost omogućila je Kini da razvije i unapredi HQ-9B koristeći svoje autohtone tehnologije.

Vežbe sa HQ-9B sada su uobičajen prizor. To uključuje pokretanje elektromagnetnih napada na sisteme i izvođenje simuliranih vazdušnih napada u timskim vežbama crvenog i plavog. Bivši oficiri PLA naglašavaju važnost rada ovih sistema na nepoznatom terenu i rigoroznog testiranja osoblja odmah od početka službe novih sistema.

Sistem je raspoređen u značajnom broju na glavnim potencijalnim žarištima, uključujući strateški važna ostrva u Južnom kineskom moru. HQ-9B su 2015. godine raspoređeni u Hotan u provinciji Sinđang, blizu spornih teritorija u Kašmiru na koje polaže Indija. Veruje se da je ovo raspoređivanje, zajedno sa odsustvom uporedivih sistema u indijskoj službi, uticalo na odluku Delhija da naruči ruske S-400 tri godine kasnije.

Pored raspoređivanja na kopnu, mornarička varijanta HQ-9B, poznata kao HHQ-9B, intenzivno se koristi od strane PLA mornarice od sredine 2010-ih. Ovaj sistem je aktivan na preko tri desetine površinskih razarača, uključujući klase Tip 052C, Tip 052D i Tip 055. Ovi razarači takođe koriste sisteme naoružanja bliskog dometa i rakete zemlja-vazduh kratkog dometa HHQ-10 za komplementarnu protivvazdušnu odbranu kratkog dometa.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!