ZBOG POTENCIJALNE RUSKE PRETNJE: Podignut nivo bezbednosti u NATO bazi u Nemačkoj

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 08. 2024. u 20:17

VAZDUŠNA baza NATO Gajlenkirhen u Nemačkoj prošle nedelje je privremeno podigla nivo bezbednosti zbog obaveštajnih podataka o mogućoj pretnji ruske diverzantske akcije.

ЗБОГ ПОТЕНЦИЈАЛНЕ РУСКЕ ПРЕТЊЕ: Подигнут ниво безбедности у НАТО бази у Немачкој

Foto Tanjug/AP

Jedna strana obaveštajna služba dala je "ozbiljne indikacije" pripremnih radnji za verovatni ruski akt sabotaže protiv baze NATO-a, koji bi verovatno uključivao upotrebu dronova, prenosi Politiko, pozivajući se na pisanje nemačkog lista Tagesšpigel.

Veći deo dana, u vazdušnoj bazi Zapadnog odbrambenog saveza u Severnoj Rajni-Vestfaliji na snazi je drugi najviši nivo bezbednosti.

Po dobijanju informacija, većina osoblja je poslata kućama kako bi se potencijalni rizik sveo na minimum, ali vazdušni saobraćaj nije prekinut i nastavio je da funkcioniše normalno.

S obzirom na to da nije bilo incidenata u vazduhoplovnoj bazi, nivo bezbednosti je u petak popodne sveden na prethodni nivo.

Oko 1.600 ljudi radi na aerodromu, gde se nalaze specijalne letelice koje se trenutno koriste prvenstveno za nadgledanje vazdušnog prostora u istočnom krilu NATO-a, rekao je portparol odbrambenog saveza. Radar baze je u stanju da locira i identifikuje druge avione na dometu većem od 400 kilometara.

Porast nivoa uzbune usledio je nakon niza nedavnih pretnji sabotaže u Nemačkoj. Pre dve nedelje, baza Gajlenkirhen i još jedna vojna baza u blizini aerodroma u Kelnu bile su privremeno zatvorene pošto su vlasti istraživale moguću sabotažu snabdevanja vodom.

Vazdušna baza Keln-Van je glavno transportno čvorište za ukrajinske vojnike obučene u Nemačkoj.

Ranije, u junu, ruski saboteri su zapalili fabriku metala koja pripada odbrambenom preduzeću "Diehl" u Berlinu. Prema zapadnim bezbednosnim zvaničnicima, cilj diverzanata je bio da ometaju isporuke kritičnog oružja i municije u Ukrajinu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVEROVALI SU NAM! Ovo je posle sramne konferencije za štampu Janik Siner rekao o svom doping skandalu