''UKRAJINI JE SADA POTREBNA PROTIVVAZDUŠNA ODBRANA'': Borelj pozvao na ukidanje ograničenja upotrebe zapadnog oružja protiv Rusije

Novosti online

26. 08. 2024. u 19:46

UKIDANjE ograničenja na upotrebu zapadnog oružja protiv ruskog vojnog osoblja angažovanog u agresiji na Ukrajinu će ojačati ukrajinsku samoodbranu, izjavio je danas visoki predstavnik EU Žozep Borelj, prenosi Ukrinform.

УКРАЈИНИ ЈЕ САДА ПОТРЕБНА ПРОТИВВАЗДУШНА ОДБРАНА: Борељ позвао на укидање ограничења употребе западног оружја против Русије

Foto Tanjug/HINA


- Ponavljam da će ukidanje ograničenja na upotrebu sredstava Zapada protiv ruske vojske, uključene u agresiju na Ukrajinu, u skladu sa međunarodnim pravom, ojačati ukrajinsku samoodbranu, spasiti živote i smanjiti razaranja u Ukrajini - naveo je Borelj na platformi Iks.

Prema njegovim rečima, Rusija je pojačala svoju agresiju nastavljajući masovne napade širom Ukrajine na civilnu infrastrukturu, uključujući hidroelektrane, što je rezultiralo žrtvama.

- Ukrajini je sada potrebna protivvazdušna odbrana - dodao je on.
Borelj je rekao da će o ovom pitanju razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i šefovima spoljnih poslova zemalja članica EU na neformalnom sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU u četvrtak.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da su ruske snage danas nanele jedan od najvećih udaraca Ukrajini, upotrebivši više od stotinu projektila raznih tipova i oko 100 dronova Šahed.

Kao rezultat masovnog ruskog napada na energetsku infrastrukturu, pogođeno je 15 regiona Ukrajine.

U napadima je poginulo petoro ljudi, a 30 je povređeno. 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO ŠTA SU RUSI GAĐALI U UKRAJINI: Više mrtvih i povređenih u masovnom napadu raketama i dronovima (FOTO/VIDEO)