PAPA FRANJA - NE DIRAJTE TU CRKVU! Poglavar Rimokatoličke crkve u Rimu kritikovao Zakon Kijeva o zabrani bogomolje

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

26. 08. 2024. u 20:25

PAPA Franja, posle nedeljne molitve Anđelus pred vernicima na prepunom Trgu svetog Petra u Rimu, javno se usprotivio zabrani koju je Kijev uveo Zakonom protiv aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crve povezane sa Moskovskom Patrijaršijom, izrazivši veoma jaku zabrinutost i izdao oštro upozorenje.

ПАПА ФРАЊА - НЕ ДИРАЈТЕ ТУ ЦРКВУ! Поглавар Римокатоличке цркве у Риму критиковао Закон Кијева о забрани богомоље

Foto: EPA

-Crkve se ne smeju dirati, ne može se ukinuti direktno ili indirektno nijedna hrišanska crkva, Ukrajino ne zabranjuj nijednu hrišćansku crkvu one se ne diraju uozorio je papa, reagujući na odluku Parlamenta Ukrajine da uvede Zakon o zabrani Pravoslavne crkve povezane sa Moskovskom patrijaršijom.

-Nastavljam sa bolom da pratim borbe u Ukrajini i u Ruskoj Federaciji, a je zatim dodao „razmišljajući o Zakonu nedavno usvojenom u Ukrajini, plašim se za slobodu onih koji se mole, jer oni koji se istinski mole uvek se mole za sve“.

Prema papi Franji „čovek ne čini zlo zato što se moli. Ako neko počini zlo protiv svog naroda biće okrivljen za to, ali ne može počiniti zlo zato što se molio. A onda neka se mole oni koji žele da se mole u onoj Crkvi koju smatraju svojom“.

Možda je to prvi put, barem od početka rata, da Franja tako otvoreno kritikuje odluku Ukrajine osporavajući odredbu ukrajinske države o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delovanja verskih organizacija koju je potpisao Vladimir Zelenski a kojim se zabranjuje delovanje Pravoslavne crkve Moskovske Patrijaršije na celoj teritoriji Ukrajine: Papa apeluje da se ne dotiče crkva!  

Ovakav papin glas otvorenog protesta usledio je i nakon optužbe partijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila da Ukrajina „progoni“ vernike zabranom pravoslavne crkve povezane sa Moskvom i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje, pozivajuli i druge hrišćanske verske vođe, ukjučujući i papu i međunarodne organizacije da dignu glas u odbranu progonjenih vernika, koji su, kako je rekao u „kritičnoj situaciji u Ukrajini“.

Papin protest usledio je samo dan posle 24 avgusta kada je Ukrajina slavila svoj Dan nezavisnosti a Zelenski prokomentarisao svoje potpisivanje Zakona, jednog od nekoliko antiruskih zakona, u snimljenom video obraćanja naciji da se „danas čini korak ka oslobađanju od moskovskih đavola“.

Papine reči izrečene u nedelju veliki broj posmatrača odmah je ocenio kao nešto što „neće biti cenjeno u Kijevu i predstavljaju rizik da se otvori novi front sukoba sa Ukrajinom. Već je u prošlosti došlo do sukoba kada je papa Franja pogrešno protumačen u jednom intervjuu i ocenjen od strane Kijeva da je „previše mekan prema Moskvi“.

Papa je posle Anđelusa apelovao da se svi mole „kako bi se završili ratovi, u Palestini, u Izraelu, u Mjanmaru i u svakom drugom regionu jer narod traži mir“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)