FRANCUSKA: Makron odbacio opciju da Novi narodni front formira vladu

Novosti online

26. 08. 2024. u 21:31

NAKON prvog kruga konsultacija u Jelisejskoj palati, kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona je saopštio danas da je predsednik odlučio da odbaci opciju da u ime "institucionalne stabilnosti" vladu formira Novi narodni front (NNF), četvorostranačka zeleno-leva koalicija koja je napravila veliko iznenađenje osvojivši najviše poslaničkih mandata na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj.

ФРАНЦУСКА: Макрон одбацио опцију да Нови народни фронт формира владу

Foto: AP Photo/Michel Euler


Emanuel Makron je od 23. avgusta do danas primio odgovorne iz partija zastupljenih u Parlamentu, kao i predsedavajuće dva doma francuskog parlamenta s ciljem da se postigne saglasnost o imenovanju novog premijera, prenosi portal BFM TV.

- Na kraju konsultacija, predsednik Republike je utvrdio da bi vlada bazirana isključivo na programu i partijama koje predlaže savez sa najvećim brojem poslanika, Novi Narodni Front, odmah bila cenzurisana od strane svih drugih grupa zastupljenih u Nacionalnoj skupštini. Takva vlada bi odmah imala protiv sebe većinu od više od 350 poslanika što bi je faktički sprečilo da deluje - navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

U saopštenju se ukazuje da "Socijalistička partija, Zeleni i Komunistička partija još uvek nisu ponudili načine za saradnju sa drugim političkim snagama".

BONUS VIDEO: ''NOVOSTI'' IZ PARIZA: Istorijska poseta Vučića Francuskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)