NASTAVLJAJU SE PREGOVORI: Primirje u Pojasu Gaze i oslobođenje talaca na dnevnom redu zainteresovanih strana za okončanje rata

Novosti online

26. 08. 2024. u 22:31

PREGOVORI u Kairu o postizanju primirja u Pojasu Gaze i dogovora o taocima i dalje se nastavljaju, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Kirbi, dodajući da će se razgovori u narednim danima nastaviti na nivou radnih grupa kako bi se razjasnili specifični problemi.

НАСТАВЉАЈУ СЕ ПРЕГОВОРИ: Примирје у Појасу Газе и ослобођење талаца на дневном реду заинтересованих страна за окончање рата

Foto: Printskrin/Iks/AJArabic


Tokom razgovora sa novinarima Kirbi je odbacio sugestije da su pregovori propali i rekao da su, naprotiv, bili konstruktivni, prenosi Rojters.

- Razgovori su zapravo napredovali do tačke gde se činilo da je sledeći logičan korak formiranje radnih grupa na nižim nivoima kako bi se razradili detalji - rekao je Kirbi i dodao da će Bret Mekgurk, najviši savetnik američkog predsednika Džozefa Bajdena za Bliski istok, koji je učestvovao u pregovorima, uskoro napustiti Kairo nakon pokretanja razgovora na nivou radnih grupa.

Prema Kirbijevim rečima, jedan od problema kojim će se radne grupe baviti biće razmena talaca koje Hamas drži i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Dodao je da će detalji koji treba da se reše uključivati broj talaca koji će biti razmenjeni, njihov identitet i dinamiku mogućeg oslobađanja.

Meseci pregovora između Izraela i palestinskog Hamasa koji su se često prekidali, nisu uspeli da dovedu do sporazuma ni o okončanju vojne kampanje Izraela u okupiranoj palestinskoj enklavi, ni o oslobađanju preostalih talaca koje su palestinski militanti oteli u napadu na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Tokom vikenda, libanska militantna grupa Hezbolah je ispalila stotine raketa i dronova na Izrael dok je izraelska vojska saopštila da je napala Liban sa oko 100 aviona kako bi sprečila napad većih razmera zbog čega se najnoviji krug pregovora između Izraela i Hamasa odvija pod pretnjom regionalne eskalacije.
 

BONUS VIDEO: TERORISTIČKI NAPAD NA DžENIN: Najmanje osam ubijenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!