SABOTAŽA "SEVERNOG TOKA" JE ZLOČIN: Berlin oštro reagovao na ocenu češkog predsednika generala Pavela

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 00:21

NEMAČKA vlada ne deli stav češkog predsednika da su gasovodi "Severni tok 1 i 2" bili legitimna meta i smatra da je napad na njih zločin, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt novinarima.

САБОТАЖА СЕВЕРНОГ ТОКА ЈЕ ЗЛОЧИН: Берлин оштро реаговао на оцену чешког председника генерала Павела

Foto AP

-Kancelar Šolc je poslednjih meseci jasno izražavao svoj stav na sastancima sa poljskom i češkom delagacijom, kao i sa mnogim drugim stranim partnerima, da je reč o zločinu koji mora da se istražiti. Glavno tužilaštvo vodi istragu, istakao je portparol.

Pavel je u intervjuu za češki portal "Novinki" rekao da nema "jasnu inkriminišuću informaciju da je iza napada zaista stajala Ukrajina", ali ocenio da, "kada se vodi oružani sukob, on se vodi ne samo protiv vojnih ciljeva, već i protiv ciljeva strateške prirode."

-A cevovodi su strateški cilj. Ako je cilj napada bio da se prekinu isporuke gasa i nafte Evropi a (zarada) Rusiji, onda bi – i kažem namerno uslovno – to bio legitiman cilj. Ali nemam te informacije, rekao je češki predsednik.

Foto: Ekspresen

Na pitanje da li Nemačka deli sličnu ocenu Štefen Hebeštrajt je kratko rekao: "Ne".

Komentarišući izjavu češkog predsednika, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da ona podseća na slične izjave predstavnika terorističkih organizacija Al Kaide i Islamske države zabranjenih u Rusiji.

Podsetimo, "alternative" za snabdevanje Evrope tečnim prirodnim gasom prevashodno dolaze iz SAD, i to po znatno višim cenama.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je odbacio pisanje zapadnih medija da je Kijev samostalno sproveo sabotažu, istakavši da Ukrajinci ne bi mogli sami da izvrše teroristički napad bez pomoći SAD.

On je ocenio da ta "medijska operacija" odaje utisak kao da je zamišljena kako bi se pažnja javnosti okrenula sa pravih izvršilaca terorističkog akta i dodao da će Moskva insistirati na transparentnoj međunarodnoj istrazi.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVEROVALI SU NAM! Ovo je posle sramne konferencije za štampu Janik Siner rekao o svom doping skandalu