uživoRAT U UKRAJINI: Sirski - Plan Kijeva nije uspeo; Oslobođeni Kalinovo i Orlovka; Krvave borebe kod Kurska (VIDEO/FOTO)

Novosti online

27. 08. 2024. u 07:28 >> 19:47

RAT u Ukrajini ušao je 915. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирски - План Кијева није успео; Ослобођени Калиново и Орловка; Крваве боребе код Курска (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Rusija je jutros izvela novi napad na VSU, koristeći rakete i bespilotne letelice, a na meti su bili Kijevska, Zaporoška oblast, Hersonska oblast i Krivi Rog, prenose ukrajinski mediji.

Interfaks Ukrajina navodi da su regionalne vlasti saopštile da je jedna osoba poginula, a dve su ranjene u napadu na Zaporožje. Eksplozije su se čule i u Hmeljničkoj oblasti, a tri hipersonične rakete "kinžal" ispaljene su na zapadne regione, prenosi Unian.

 

 

Sirski: Rusija prebacila 30.000 vojnika iz Ukrajine u Kursk

Rusija je prebacila 30.000 vojnika iz Ukrajine u Kursku oblast, tvrdi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski.

Sirski tvrdi da „ova cifra raste“.

Vrhovnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine napomenuo je da se trupe povlače sa juga Ukrajine. Iako u Zaporoškoj oblasti u oblasti Rabotino i na Dnjepru u Hersonskoj oblasti, Oružane snage Rusije nastavljaju sa jurišima. Oni takođe aktivno napreduju u pravcu Pokrovskog, povećavajući svoje snage, uprkos prebacivanju većeg broja formacija u Kursku oblast.

Ruski barjak nad Kalinovom

114. brigada je podigla barjak iznad Kalinova u pravcu Pokrovskog.

Vojnici Posebne gardijske motorizovane brigade demonstrirali su isticanje zastave nakon oslobođenja naselja.

Ranije su neprijateljski resursi potvrdili gubitak Kalinova.

 

Kurski pravac: Stabilizovana situacija u Korenevskom i Sudžanskom okrugu (MAPA)

Do večeri se situacija u Kurskoj oblasti donekle stabilizovala, ali je i dalje ostala prilično napeta. Ruske trupe aktivno koriste bespilotne letelice i artiljeriju da poraze otkrivene neprijateljske grupe.

U okrugu Gluškovski, ruske trupe se spremaju da odbiju moguću ofanzivu ukrajinskih formacija duž granice. U vezi sa napadima neprijatelja na prelaze reke Sejm, inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Rusije postavljaju nove pontone u Zvanoje.

U okrugu Korenevski, borbe se nastavljaju zapadno od Višnjevke u zoni železničke pruge. Severoistočno od okupiranog Snagosta, avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga izveli su vazdušni udar na neprijateljske položaje u šumskom pojasu, a u Kremjanom, ruska artiljerija gađala je oklopnu grupu Oružanih snaga Ukrajine iz više komada tehnike. Pod vatrom se našlo i komandno-štabno vozilo Oružanih snaga Ukrajine na bazi oklopnog transportera M113.

Ilustracija telegram rybar

U okrugu Sudžanski zapadno od Kruglika, operateri bespilotnih letelica uništili su neprijateljsku opremu parkiranu duž autoputa koji vodi ka Boljšoj Soldatskoj.

Nastavljaju se udari Oružanih snaga Rusije na identifikovane položaje Oružanih snaga Ukrajine u dubinama Sumske oblasti. Tako je u Sumskoj oblasti preciznim udarom raketnog sistema Iskander uništen ukrajinski MLRS HIMARS, iz kojeg je neprijatelj prethodno gađao teritoriju Kurske oblasti.

Eksplozije u Hersonu, pod kontrolom Kijeva

Eksplozije su odjeknule u Hersonu, koji se nalazi pod kontrolom Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji

Zelenski: Cilj Rusije je potpuna okupacija Donbasa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je cilj Rusije potpuna okupacija Donbasa.

-Jasno je da Rusi još ne povlače svoje trupe iz oblasti Donjecka. Njihove trupe su tamo najspremnije. To je njihov strateški pravac, jer oni zaista žele da zauzmu našu Donjecku oblast. Ovaj cilj se nije promenio od početka rata. Rekao bih čak i od početka 2014. Oni su zainteresovani za punu okupaciju ukrajinskog Donbasa. Neće uspeti. Radimo na tome, istakao je Zelenski na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

Foto: Profimedia

Zelenski je naveo da je Ukrajina dosledna u svojim akcijama po pitanju diplomatskog rešavanja rata, ali, kako je ocenio, Rusija ne želi mir, o čemu svedoči i masovni raketni napad u ponedeljak.

-Neki lideri kažu da Rusija zaista želi da zaustavi rat, samo treba da se dogovorimo. Kada to hoće, ne udaraju 230 puta, ne ubijaju ljude i decu, rekao je predsednik Ukrajine.

On je naglasio da će Ukrajina, uprkos tome, nastaviti pripreme za drugi samit mira.

Kijev: Lavrov zastrašuje svet

Izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o upotrebi nuklearnog oružja Zelenski je ocenio kao deo ruskog "programa zastrašivanja", a upotrebu nuklearnog oružja "teško da će podržati ceo svet".

Foto Tanjug/AP

-Deo ovog programa zastrašivanja je zastrašivanje nuklearnim oružjem. Zato sam - verovali ili ne - govorio o tome: mislim da (ruski predsednik Vladimir) Putin previše voli svoj život. Stoga mi se čini da će se držati ove fotelje, svog Kremlja i podrške svog društva i svojih akcija. Malo je verovatno da će ceo svet podržati upotrebu nuklearnog oružja. Mislim da će biti vrlo brzog odgovora celog sveta - ili ti i ja ne razumemo ništa o bezbednosti u svetu ako je nekome dozvoljeno da koristi, čak i razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja, rekao je Zelenski.

Belousov: Donete odluke moraju biti realizovane

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov predsedavao je sastankom Koordinacionog saveta za vojnu bezbednost pograničnih teritorija Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

-Načelnik vojnog resora naložio je da se posebna pažnja posveti obezbeđivanju sredstava zaštite, oklopnih vozila, komunikacionih sistema, vatrenog oružja i municije, navodi se u saopštenju.

Foto: Printskrin/Jutjub/Pravitelьstvo Rossii

-Molim Generalštab i Centar za upravljanje nacionalnom odbranom da striktno prate da li se realizuju sve odluke koje donosimo, rekao je ruski ministar odbrane.

-Načelnik ruskog vojnog resora je napomenuo da Koordinacioni savet svakodnevno radi u režimu onlajn. Nacionalni centar za upravljanje odbranom je mesto prikupljanja svih informacija o prijavama koje dobijaju od gubernatora i komandanata grupa i prati napredak u sprovođenju donetih odluka, dodaje se saopštenju.

Belousov je istakao učesnicima sastanka da sve donete odluke „moraju biti realizovane“.

Mišustin: Povećaćemo proizvodnju dronova više od 5 puta

Ruski premijer Mihail Mišustin saopštio je da postoje planovi za povećanje proizvodnje dronova u Rusiji.

Tokom strateškog zasedanja o nacionalnim projektima za period 2025-2030. godine, šef ruske vlade je rekao da je važno da Rusija nastavi aktivno da stvara sopstvenu tehnološku i proizvodnu bazu.

Foto printskrin telegram/warhistoryalconafter/rusija 1

-Proizvodnju dronova treba povećati više od pet puta, naglasio je Mišustin.

Uspešno testirana Ukrajinska blaistička raketa

Ukrajina je izvela prva testiranja sopstvene balističke rakete, rekao je šef kijevskog režima Vladimir Zelenski.

-Bilo je pozitivnih testova prve ukrajinske balističke rakete, rekao je on na konferenciji za novinare.

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

„Ne mogu da saopštim više detalja o ovoj raketi", dodao je on.

Balističke rakete mogu imati domet od više stotina do više hiljada kilometara.

Grosi u NE Kursk: Postoji opasnost od nuklearnog incidenta

Šef IAEA Rafael Grosi rekao je posle obilaska Kurske nuklearke da je da u Kurskoj oblasti postoji opasnost od nuklearnog incidenta.

Foto: Profimedia

Kako je rekao, sa kolegama iz Rusije će razmotriti kako da se spreči nuklearni incident u to oblasti.

„Prvi utisak je da Kurska nuklearka radi skoro normalno“, naveo je on.

Grosi je dodao da su mu pokazali posledice vojnih aktivnosti u blizini nuklearke.

Sirski: Plan Kijeva nije uspeo

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da je Kijev napadom na Kursku oblast želeo da odvrati značajne snage ruske vojske sa krasnoarmejskog (pokrovskog) pravca, ali pokušaj nije uspeo.

Foto MO Ukrajine

Međutim, on je priznao da je Moskva shvatila ove planove i stoga „nastavlja da fokusira svoje osnovne napore na pokrovskom pravcu“.

Prema njegovim rečima, situacija na krasnoarmejskom pravcu ostaje „prilično teška“ za Oružane snage Ukrajine, a komanda pokušava da učini „sve što je moguće da stabilizuje situaciju“.

Finski predsednik dao dozvolu Kijevu za napad na Rusiju

Predsednik Finske Aleksandar Stub rekao je da Kijev može da koristi oružje dobijeno od Zapada za napade na teritoriji Rusije u, navodno, odbrambene svrhe.

Na pitanje novinara o tome da li Kijev može da koristi zapadno oružje za udare na ruskoj teritoriji on je odgovorio:

„Otvoreno da kažem, da, može.“

Prema njegovim rečima, Finska nije uvodila ograničenja kada je reč o tome kako će Ukrajina koristiti isporučeno oružje, ako se ono koristi za odbrambene svrhe i ako je to u skladu s međunarodnim pravom.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 2400 vojnika za dan, desetnine komada oklopne tehnike

Ruske snage oslobodile su naselje Orlovka u DNR;

Operativno-taktičkom avijacijom Oružanih snaga Rusije uništeni su ljudstvo i tehnika ukrajinske vojske u 142 okruga;

Oružane snage Rusije izvele su grupni napad visokopreciznim oružjem, uključujući raketama „kinžal“ i dronovima na aerodrome u Ukrajini, ciljevi su uništeni;

Grupa snaga „Zapad“ uništila je formacije pet protivničkih brigada, uključujući „Azova“ (proglašen terorističkom organizacijom i zabranjen u Rusiji), ukrajinska vojska izgubila je gotovo 490 pripadnika;

Ruske snage uništile su tri ukrajinske brigade na lipcovskom i sumskom pravcu;

Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana izgubile gotovo 115 pripadnika usled dejstava ruske grupe „Sever“;

Jedinice Južne grupe snaga zauzele su povoljnije položaje;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 780 pripadnika, tenk „leopard“;

PVO sredstva oborila su 4 taktičke rakete „točka u“, 3 avionske bombe „hamer“, 31 dron;

Jedinice grupe snaga „Istok“, poboljšale su položaj duž linije fronta;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 145 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni grupe „Centar“ tokom prethodnog dana gotovo 530 vojnika, tenk i četiri oklopna vozila.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

Užasne namere Kijeva

Ukrajina je nedavno dostavila Sjedinjenim Državama informacije o ciljevima u Rusiji koje bi htela da pogodi zapadnim raketama dugog dometa, piše Fajnenšel tajms.

List se poziva na ukrajinskog zvaničnika. Reč je o aerodromima, skladištima municije, skladištima goriva i komandno-kontrolnim centrima.
 

Ukrajinci ostavljaju kosti u Kurskoj oblasti


Oružane snage Rusije od početka borbi u pograničnim područjima Kurske oblasti likvidirale su više od 6.600 vojnika, a takođe uništile 73 tenka, 34 borbena vozila pešadije, 62 oklopna transportera i 432 borbena oklopna vozila, kao i 4 „hajmarsa“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Osim toga, uništen je jedan višecevni bacač raketa, pet lansera PVO sistema, devet stanica za elektronsko ratovanje, dva kontrabaterijska radara, PVO radar.

Takođe se ističe da su Oružane snage Rusije odbile 11 napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti.

Operativno-taktička avijacija izvela je napade na rezervni sastav ukrajinske vojske na području 12 naselja u Sumskoj oblasti.

Tokom prethodnog dana Oružane snage Ukrajine izgubile su u pograničnim borbama u Kurskoj oblasti gotovo 400 boraca, 30 jedinica oklopne tehnike, uključujući borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter, 28 borbenih oklopnih vozila, kao i tri artiljerijska oruđa, naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da Oružane snage Rusije sprovode izviđačko-istražne radnje kako bi uništile diverzantske grupe ukrajinske vojske, koje su pokušale da prodru u dubinu ruske teritorije.

U saopštenju se ističe da se operacija uništavanja ukrajinskih formacija nastavlja.
 

Zelenski: U ruskim napadima poginule četiri osobe, 16 ranjeno

Vladimir Zelenski je rekao da su u noćašnjem ruskom udaru četiri osobe poginule, a 16 je povređeno.

 

Bolan poraz VSU

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Orlovka u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Orlovka se nalazi na manje od 10 kilometara od Avdejevke i Rusi se od februara bore za to selo.

Ukrajinske snage pokušavaju da se probiju u Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage pokušavaju da se probiju preko granice u Belgorodsku oblast, situacija je složena ali pod kontrolom, rekao je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov.
 

U Hmeljnickoj oblasti pogođen aerodrom i skladišta NATO municije

Na područje vojnog aerodroma i skladišta municije u gradu Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine izvršen je napad, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Prema njegovim rečima, na teritoriji aerodroma nalazi se više od trideset skloništa, gde ukrajinski vojnici parkiraju avione i skladište municiju, uključujući NATO rakete vazduh-zemlja velikog dometa koje se koriste za napade u pravcu Krima.

Lebedev je istakao da je u napadu na Starokonstantinov uništen objekat u kome su se nalazili ukrajinski piloti koje su obučavali strani instruktori.

Kako je naveo, u jednom od napada pogođen je objekat koji su često posećivali oficiri, uključujući i strane.

On je dodao da je evakuacija sa mesta napada vršena helikopterima, što može ukazivati na veliki broj žrtava.

Grosi u obilasku Kurske nuklearke

Šef IAEA Rafael Grosi počeo je obilazak Kurske nuklearke.

Grosi je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu što mu je uputio poziv da dođe u nuklearnu elektranu.

- Pre svega, zamolio bih vas da prenesete zahvalnost predsedniku Ruske Federacije na pozivu u Kursku nuklearnu elektranu u ovakvim vanrednim uslovima - rekao je on obraćajući se zameniku generalnog direktora za međunarodne aktivnosti korporacije „Rosatom“ Nikolaju Spaskom.

Mračna istina o zločinima VSU u Kurskoj oblasti

Stanovnica Kurske Sudže Nadežda Bobrovskaja rekla je za RIA Novosti da vojnici Oružanih snaga Ukrajine pljačkaju grad, žive u "lepim bogatim kućama" i oduzimaju pasoše i mobilne telefone onim stanovnicima koji nisu napustili grad.

Kako poljska vlast sazna za svoje plaćenike u Ukrajini?


Poljske vlasti često saznaju za svoje plaćenike u Ukrajini sa društvenih mreža ili nakon njihove smrti, rekao je za RIA Novosti izvor iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je želeo da ostane anoniman.
 

Pogođena baza stranih instruktora VSU

U Krivom Rogu pogođena je baza stranih instruktora Oružanih snaga Ukrajine, vojni lekari tretiraju 15 žrtava koje govore engleski, rekao je u utorak za RIA Novosti koordinator proruskog Nikolajevskog otpora Sergej Lebedev.

BONUS VIDEO: Ruski avioni u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASIO SE MUP: Ako vidite osobu sa fotografije, odmah zovite policiju