URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: "Ona još nije ništa videla"

Novosti online

27. 08. 2024. u 08:40

MISLILI ste da je bilo teško tokom pandemije i početka rata u Ukrajini? Narednih pet godina bi moglo biti još gore. Ona još ništa nije videla, početak je Politikovog članka o tome šta čeka šeficu Evropske komisije tokom njenog drugog mandata.

УРСУЛУ ФОН ДЕР ЛАЈЕН ЧЕКА ПАКАО У ЕУ: Она још није ништа видела

AP Photo/Jean-Francois Badias

Ursula fon der Lajen vratila se sa letnjeg odmora prošle nedelje kako bi se pripremila za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

- Nadamo se da se dobro odmorila jer će narednih pet godina biti izazovnije od njenog prvog mandata - piše Politiko u analizi.

Američki izbori, rat u Ukrajini i Bliskom istoku

- Dok je njenih prvih pet godina obeležila pandemija i rat u Ukrajini, njen drugi mandat će doneti isti rat uz novog američkog predsednika – a neizvesnost će se još više povećati ako to bude Donald Tramp. Osim toga, suočiće se sa ojačanom krajnjom desnicom širom Evrope - dodaju.

- Sledećih pet godina biće političko minsko polje - rekao je jedan visoki zvaničnik EU, koji je želeo da ostane anoniman kako bi slobodno mogao da govori o predsednici Evropske komisije.

- Ona će morati da donosi ključne odluke o budućnosti Evropske unije i njenog budžeta dok se bavi ratom u Ukrajini i izborima u SAD - dodao je on.

Foto: Profimedia

Politiko piše da se Fon der Lajenova suočava sa velikim problemima gde god da se okrene.

Evropski parlament je rascepkaniji nego ikad. Rat u Ukrajini ne pokazuje znake jenjavanja (a ni sukob na Bliskom istoku), dok SAD oklevaju da nastave da finansiraju Kijev. Tramp bi mogao da pobedi na američkim izborima u novembru.

U međuvremenu, Brisel se sprema za bitku oko svojih finansija dok se bori sa rastućom potrošnjom za odbranu i zelenom tranzicijom.

Proširenje EU

U narednih pet godina, Fon der Lajenova će takođe morati da pripremi EU za buduće proširenje. Kao deo tog procesa, 449 miliona ljudi koji trenutno žive u Evropskoj uniji moraće da ostanu ubeđeni – ili budu ubeđeni – da budućnost EU leži ne samo u Parizu ili Varšavi već i u Kijevu, Kišinjevu i Podgorici.

- Tokom pandemije i ukrajinske krize, Fon der Lajenova je pokazala da ima snagu da vodi blok kroz teška vremena - naglasio je drugi diplomata EU i dodao: „Ipak, neće joj biti lakše u narednom mandatu".

Virginijus Sinkevičijus, poslanik u Evropskom parlamentu koji je bio komesar tokom prvog mandata Fon der Lajenove, rekao je da bi drugi mandat mogao biti mnogo izazovniji od prvog jer su pandemija i rat u Ukrajini dali Fon der Lajenovoj prostora za manevrisanje koje predstojeći izazovi možda neće dozvoliti.

Foto AP

- Međunarodno okruženje za EU ​​postaje sve teže, tako da će zahtevi za jedinstvom i delovanjem biti barem na istom nivou kao prethodnih pet godina - rekao je Nikolaj fon Ondarza, politikolog sa Nemačkog instituta za međunarodnu i bezbednost.

- Stil rukovođenja Fon der Lajenove uznemiravao je lidere i njihove predstavnike u Briselu, koji su se često osećali zatečeni njenim brzim procesom donošenja odluka. Sa populističkim i nacionalističkim snagama koje se suprotstavljaju evropskoj politici, šefovi evropskih država i vlada mogli bi postati nervozniji i manje predvidljivi u procesu donošenja odluka. U međuvremenu, mađarski premijer Viktor Orban ne odustaje od podrivanja bloka iznutra i nada se da će dobiti više saveznika unutar i van bloka, na primer sa mogućim drugim Trampovim predsedništvom - navodi Politiko.

Odnos sa novim predsednikom Evropskog saveta

Zategnuti odnos Fon der Lajenove sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom može da se poboljša samo sa njegovim naslednikom, bivšim portugalskim premijerom Antoniom Kostom, sa kojim Fon der Lajenova ima odlične odnose.

Brisel se nada da će ovaj dvojac imati uspešan radni odnos, poput onog koji je prvi predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej uspostavio sa bivšim predsednikom Komisije Žozeom Manuelom Barozom između 2009. i 2014. godine.

Izazovi za Fon der Lajenovu

U narednih pet godina, Fon der Lajenova će morati da pripremi EU za budućnost, da obezbedi da ima dovoljno resursa i da je pripremi za proširenje.

- Ona je bila krizni menadžer u svom prvom mandatu. Sada mora da osigura da EU ostane relevantna tako što će popraviti budžet i pripremiti blok za proširenje. Ove unutrašnje reforme imaju tendenciju da slome evropske političare - rekao je drugi zvaničnik EU.

Osvrćući se na predstojeće odluke o proširenju, drugi diplomata EU je rekao: „Ovde stvari postaju neuredne i potencijalno neprijatne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)