"IZA HAPŠENJA DUROVA STOJI AMERIKA" Volodin tvrdi: Bajden bi Telegram da stavi pod kontrolu

Novosti online

27. 08. 2024. u 10:09

IZA hapšenja osnivača Telegrama Pavela Durova stoji Vašington, rekao je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin i dodao da je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu važno da uoči predsedničkih izbora stavi Telegram pod kontrolu.

ИЗА ХАПШЕЊА ДУРОВА СТОЈИ АМЕРИКА Володин тврди: Бајден би Телеграм да стави под контролу

Foto Tanjug/AP/Tatan Syuflana

- Iza hapšenja Durova stoji zapravo Vašington. Telegram je jedan od malobrojnih i istovremeno najvećih internet platformi na koju SAD nemaju uticaj. Pri tome, ona funkcioniše u mnogim zemljama koje su od interesa za njih. Uoči izbora predsedniku SAD je važno da stavi Telegram pod kontrolu - napisao je Volodin.

Kako je dodao, za SAD praćenje na društvenim mrežama, totalna cenzura, potčinjavanje putem ucene pod izgovorom borbe protiv različitih pretnji predstavlja tradicionalni način političkog rukovođenja i spoljnog uticaja.

- Većina globalnih mreža su poreklom američke. Njih kontroliše Bela kuća. A za sada ne mogu da nateraju Telegram da kontroliše sadržaj i da predaje podatke Stejt departmentu i CIA. Zbog toga preko Francuske pokušavaju da Pavela Durova optuže po više od deset tačaka - naveo je predsednik Dume.

Foto: Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

Države u kojima Telegram aktivno radi i razvija se treba da shvate suštinu onoga što se događa i da odluče: da li žele da Vašington kontroliše i tu mrežu ili njen rad ipak ne treba da bude regulisana u korist interesa SAD, zaključio je Volodin.

Hapšenje Durova

Podsetimo, francuski mediji su u subotu uveče javili da je osnivač Telegrama Pavel Durov priveden na aerodromu „Burže“. Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.

Tužilaštvo u Parizu je objavilo spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.
Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji droga, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji.

Francusko pravosuđe se interesuje za društvenu mrežu Telegram zbog nedostatka moderacije i akcija za suzbijanje trgovine drogom na toj platformi, ali i zbog sprečavanja širenja sadržaja pedofilskog karaktera.

Pravosudne vlasti takođe istražuju u okviru ovog pravnog postupka optužbe za "odbijanja na zahtev nadležnih vlasti komunikacije informacija ili dokumenata neophodnih za realizaciju i korišćenje presretanja dozvoljenih zakonom".

Francuski predsednik Emanuel Makron negirao je da je pritvor osnivača društvene mreže Telegram Pavela Durova politička odluka.

- Ovde čitam lažne informacije o Francuskoj nakon hapšenja Pavela Durova. Francuska je najviše posvećena slobodi izražavanja i komunikacije, inovacijama i preduzetništvu. Tako će i ostati. Pod vladavinom prava, na društvenim medijima, kao i u stvarnom životu, slobode se ostvaruju u okvirima utvrđenim zakonom radi zaštite građana i poštovanja njihovih osnovnih prava - rekao je Makron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: Ona još nije ništa videla