"NAPAD NA HRIŠĆANSTVO" Kremlj o zabrani UPC: Kijevski režim nastavlja da pokazuje svoje pravo lice

Novosti online

27. 08. 2024. u 12:19

KIJEVSKI režim nastavlja da pokazuje svoje pravo lice vršeći pritisak na slobodu veroispovesti i pravoslavnu crkvu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

НАПАД НА ХРИШЋАНСТВО Кремљ о забрани УПЦ: Кијевски режим наставља да показује своје право лице

Foto Tanjug

- Kijevski režim, nažalost, nastavlja da pokazuje svoju suštinu. Ovo je eklatantan napad na slobodu veroispovesti, napad na pravoslavnu crkvu u celini, napad na hrišćanstvo, pravo hrišćanstvo. Ove vežbe donošenja zakona očigledno se osuđuju u skoro svim zemljama sveta, uključujući i izjave koje smo čuli iz Vatikana. Naš odnos prema ovoj potpuno neprihvatljivoj praksi je očigledan - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj gleda na zakon o crkvi koji je usvojen u Ukrajini.

Ukrajinski parlament usvojio je 20. avgusta zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je naveo poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.

Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim delovima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC. Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za dokazima o „antiukrajinskim aktivnostima“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Krvavi bilans borbi u Kurskoj oblasti; Užasne namere Kijeva