ODNOS RUSIJE I FRANCUSKE NA NAJNIŽEM NIVOU: Moskva i dalje čeka odgovor oko hapšenja Durova

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

27. 08. 2024. u 13:45

RUSIJA očekuje od Francuske odgovor na notu povodom privođenja osnivača Telegrama Pavela Durova, ona se sada razmatra, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, uz ocenu da rusko-francuski odnosi nikad nisu bili na nižem nivou.

ОДНОС РУСИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ НА НАЈНИЖЕМ НИВОУ: Москва и даље чека одговор око хапшења Дурова

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Naša nota se razmatra, očekujemo odgovor -  rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Jemena.

Ruski ministar je rekao da su odnosi dve zemlje na najnižem mogućem nivou između ostalog i zbog stava zvaničnog Pariza o slobodi govora i novinarskoj profesiji uopšte.

Prema njegovim rečima, francuske vlasti su privođenjem Durova pokazale da je Telegram pouzdan mesindžer sa aspekta zaštite informacija.

- Što se tiče korišćenja te platforme, ona je pogodna, istinski zaštićena. Ako je bilo nekih sumnji po tom pitanju, sada kada su Durova po nečijem savetu priveli i prete mu stravičnom kaznom, računajući da će tako dobiti pristup ključu za dešifrovanje, postupcima Francuza je dokazano da je Telegram pouzdana i popularna mreža - rekao je Lavrov.

Hapšenje Durova

Podsetimo, francuski mediji su u subotu uveče javili da je osnivač Telegrama Pavel Durov priveden na aerodromu „Burže“. Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.

Tužilaštvo u Parizu je objavilo spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji droga, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji.

Francusko pravosuđe se interesuje za društvenu mrežu Telegram zbog nedostatka moderacije i akcija za suzbijanje trgovine drogom na toj platformi, ali i zbog sprečavanja širenja sadržaja pedofilskog karaktera.

Pravosudne vlasti takođe istražuju u okviru ovog pravnog postupka optužbe za "odbijanja na zahtev nadležnih vlasti komunikacije informacija ili dokumenata neophodnih za realizaciju i korišćenje presretanja dozvoljenih zakonom".

Francuski predsednik Emanuel Makron negirao je da je pritvor osnivača društvene mreže Telegram Pavela Durova politička odluka.

- Ovde čitam lažne informacije o Francuskoj nakon hapšenja Pavela Durova. Francuska je najviše posvećena slobodi izražavanja i komunikacije, inovacijama i preduzetništvu. Tako će i ostati. Pod vladavinom prava, na društvenim medijima, kao i u stvarnom životu, slobode se ostvaruju u okvirima utvrđenim zakonom radi zaštite građana i poštovanja njihovih osnovnih prava - rekao je Makron.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HUTI NAPALI GRČKI TANKER -  Snimak prikazuje napad na brod sa grčkom zastavom na Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)