"NUKLEARNI INCIDENT PRETI U KURSKOJ OBLASTI": Šef IAEA hitno doputovao u Rusiju

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

27. 08. 2024. u 15:49

U KURSKOJ oblasti postoji opasnost od nuklearnog incidenta, izjavio je šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi nakon obilaska Kurske nuklearne elektrane.

НУКЛЕАРНИ ИНЦИДЕНТ ПРЕТИ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ: Шеф ИАЕА хитно допутовао у Русију

Foto: Profimedia

- Ovde postoji opasnost od nuklearnog incidenta. Danas mi je rečeno za nekoliko slučajeva napada dronovima na teritoriju i objekte elektrane. Dok sam bio na stanici video sam tragove tih napada. U suštini, činjenica da se na nekoliko kilometara od nuklearne elektrane vode borbe izaziva velike strahove i zabrinutost za bezbednosni režim - rekao je Grosi, prenosi „Rusija 24“.

Kako je istakao, IAEA je širom sveta odgovorna za održavanje nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearnih objekata. Upravo zbog toga je prihvatio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina i došao u Kursku nuklearku sa članovima tima kako bi lično ocenio situaciju i zajedno sa ruskim kolegama našao rešenje.

- Kurska nuklearna elektrana je nuklearni objekat koji se nalazi na teritoriji Rusije, pod kontrolom Rusije i trenutno se koristi. Mi, kao predstavnici IAEA, možemo da predložimo niz tehničkih koraka i mera u cilju očuvanja nuklearne bezbednosti - rekao je Grosi.

Agencija, dodao je, ima razvijen proces saradnje sa ruskom državnom korporacijom „Rosatom“, ruskim vojnicima, obaveštajnim službama i Ministarstvom spoljnih poslova. IAEA zajedno sa njima razmatra šta mogu uraditi kako bi se sprečili incidenti.

- Ali na kraju je pravilo veoma jednostavno – ne treba napadati nuklearnu elektranu - kazao je Grosi.Tokom obilaska Kurske nuklearke zaključeno je da ona radi „u skoro normalnim uslovima - precizirao je on.

Takođe je najavio posetu Ukrajini i sastanak sa Vladimirom Zelenskim. Grosi je obećao da će s njim razgovarati o značaju očuvanja dijaloga IAEA sa Kijevom i Moskvom.
Kurska nuklearka nalazi se u Kurčatovu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)