JEDAN KADAR ZAPEČATIO SUDBIU F-16 U UKRAJINI? Rusija jedva dočekala poklon iz Kijeva - lokaciju baza američkih lovaca (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 19:33

UKRAJINSKA vojska ne može da prestane da spominje poklone svojih zapadnih pokrovitelja.

ЈЕДАН КАДАР ЗАПЕЧАТИО СУДБИУ Ф-16 У УКРАЈИНИ? Русија једва дочекала поклон из Кијева - локацију база америчких ловаца  (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Još jedan izveštaj o lovcima F-16 čini se da je pomogao Rusima da otkriju aerodrom njihovog raspoređivanja.

Ukrajinski TV kanal je objavio snimak F-16 u Ukrajini uradio je obimno zamućenje snimka. Ipak, propustio je jedan ključni detalj koji je Rusima omogućio da tačno odrede lokaciju: 48°53’55.0″N, 24°41’02.5″E.

Isti TV kanal je uradio emitovani video prilog o godišnjici smrti do tada najviše medijski forsiranog ukrajinskog pilota. Podsetimo, dva borbena trenažna aviona L-39 su se 25. avgusta 2023. sudarila u Žitomirskoj oblasti tokom borbenog zadatka. Svi su poginulu, među kojima je bio i pilot kodnog imena Juice.

Komandant Vazduhoplovstva Ukrajine Nikolaj Oleščuk objavio je snimak zapadnih lovaca skrivenih u hangarima na zvaničnim izvorima ukrajinske vojske. Ruski vojni eksperti su izvršili analizu i otkrili da je najmanje deo aviona F-16 koje je isporučio NATO raspoređen u zapadnoj Ukrajini.

Karakteristika na slici ispod je deo stambenog bloka u izgradnji pored vazduhoplovne baze Ivano-Frankovsk.

Identifikovani aerodrom se nalazi u Kolomji u Ivano-Frankovskoj oblasti, skoro 800 km udaljen od linije fronta. Ukrajinska vojska je izgradila betonska skloništa za dragocene zapadne borce. Ranije je na ovom aerodromu bila raspoređena najveća avijaciona grupa Ukrajine.

Otkriće svakako nije iznenađujuće, jer je ovaj objekat ukrajinskog vazduhoplovstva oduvek bio viđen kao najverovatniji dom za F-16 zbog udaljenosti od Rusije i dostupnosti ojačanih hangara za avione.

Različiti izveštaji su tvrdili da je Kijev rasporedio svojih prvih 10 aviona u zapadnim regionima zemlje u pokušaju da ih sakrije od ruskih udara.

Međutim, ruski vojni eksperti su upozorili da bi izveštaji glavnih zapadnih medija i „slučajno“ procurela lokacija F-16 mogli da imaju za cilj da uveravaju rusku vojsku da su lovci NATO-a raspoređeni u Ukrajini i da neće pokretati operacije sa vojnih aerodroma NATO-a.

Dakle moguće je i namerno skretanje pažnje, a F-16 se mogu sakriti na teritoriji država članica NATO-a i pokrenuti udare NATO projektilima sa vojnih aerodroma NATO-a, što ih tada, prema tvrdnjama Rusa, čini legitimnim ciljevima za ruske udare.

Do pre nekoliko sati, ruske rakete su se kretale ka zapadnim regionima Ukrajine, a posebno su prijavljeni udari u Ivano-Frankovsku. Rezultati razornog napada se idalje otkrivaju, a oni mogu uključivati oštećenje ili uništenje NATO lovaca u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

UKRAJINSKI F-16

Ukrajina je nedavno preuzela prve lovačke avione F-16 donirane zemlji 2023. godine. Ukrajinski predsednik Zelenski moli za ove avione svoje pokrovitelje još od početka eskalacije sukoba u nadi da će tako da preokrene tok rata.

Danska i Holandija prve su odgovorile sa obećanjima da imaju „višak“ aviona Lokid Martin F-16. Više od godinu dana kasnije, konačno su ušli u službu ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ovi prvi F-16 su nadograđene verzije standardnog modela F-16, i iako su ukrajinski piloti navodno već počeli da ih koriste, 29 meseci nakon eskalacije sukoga, isti predsednik Zelenski je naveo da Ukrajina trenutno nema dovoljno pilota kvalifikovanih za upravljanje takvim aparatima.

Sa infracrvenim vođenim lovačkim projektilima AIM-9 i raketama AIM-120 navođenim radarom, letenje ovim modernim F-16 uključuje više od navigacije i manevrisanja, što bi se moglo pokazati kao problem u smislu adekvatnog korišćenja lovaca.

Ukrajina je do pre dve ipo godine imala flotu lovaca iz sovjetskog doba, uključujući Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29. Sovjetske lovce su dobili i od zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta. Ova flota je služila kao protivvazdušna odbrana Ukrajine više od dve decenije. Koliko ih je tačno preživelo drži se u strogoj tajnosti, ali se široko veruje da ih nema više od 40.

Nedavno isporučeni F-16 su možda za nijansu moderniji u poređenju sa ostatkom ukrajinske flote, ali ostaje da se vidi kakav uticaj mogu imati na tako iscrpljenom vazduhoplovstvu i s obzirom na značajan nedostatak kvalifikovanih pilota.

Sasvim je verovatno da će F-16, koji su već decenijama u upotrebi, biti korišćeni za pokušaj presretanje ruskih raketa, ali i za napad na rusku protivvazdušnu odbranu, a moguće i za napad na ruske kopnene trupe raketama vazduh-zemlja.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: Ona još nije ništa videla