AMERIČKI AMBASADOR "OSTAVLJEN ISPRED VRATA": Meksička vlada suspendovala odnose s diplomatom SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 18:54

MEKSIČKA vlada suspendovala je odnose sa američkim ambasadorom u toj zemlji, nakon što je američki ambasador izneo kritike na račun predložene reforme pravosuđa, saopštio je danas meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ОСТАВЉЕН ИСПРЕД ВРАТА: Мексичка влада суспендовала односе с дипломатом САД

Foto: Tanjug

-Došlo je do pauze, rekao je Lopez Obrador, i precizirao da je reč samo o odnosu sa ambasadorom, a ne sa SAD u celini, prenosi Rojters.

Istakao je da je do sada s ambasadorom Kenom Salazarom imao "dobar i konstruktivan odnos".

Salazar je prošle sedmice pravosudnu reformu kao pretnju meksičkoj demokratiji, tvrdeći da će ona izložiti pravosudni sistem uticaju organizovanog kriminala i da dovodi u rizik trgovinske odnose između SAD i Meksika, što je Lopez Obrador odbacio, ocenivši kritike kao "mešanje u unutrašnje poslove Meksika" koje bi moglo da ugrozi meksičku demokratiju.

Sjedinjene Američke Države i Meksiko su glavni trgovinski partneri, a SAD su postepeno otvarale sve više fabrika u Meksiku kako bi preusmerile svoje lance snabdevanja iz Kine.

Lopez Obrador je danas naglasio potrebu za poštovanjem suvereniteta nacija, ali je potvrdio i da odnosi sa Salazarom i američkim predsednikom Džozefom Bajdenom ostaju prijateljski.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASIO SE MUP: Ako vidite osobu sa fotografije, odmah zovite policiju