ADMIRAL KIRBI: SAD će braniti Izrael u bilo kojem napadu Irana

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 22:30

SJEDINjENE Američke Države ostaju posvećene odbrani Izraela u bilo kojem napadu Irana, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost admiral Džon Kirbi.

АДМИРАЛ КИРБИ: САД ће бранити Израел у било којем нападу Ирана

Foto Tanjug/AP

Kirbi je rekao za izraelski Kanal 12 da je teško predvideti kolike su šanse za iranski napad na Izrael, ali da Bela kuća ozbiljno shvata najave Teherana.

-Naše poruke Iranu su dosledne i ostaće takve. Prva je da ne započinje eskalaciju. Druga je da su SAD spremne da brane Izrael ukoliko do toga dođe, istakao je Kirbi, preneo je Rojters.

Kirbi je naglasio da će dve američke udarne grupe nosača aviona i dodatna eskadrila borbenih aviona F-22 ostati raspoređene u regionu Bliskog istoka da bi pomogle u odbrani Izraela i odbrani američkih trupa i objekata u regionu.

Povodom pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji se održavaju u Dohi, Kirbi je istakao da se nada postizanju sporazuma u narednim danima.

Kirbi je odbio da okrivi bilo koju stranu za nepostizanje dogovora, navodeći da će biti potrebno da kompromise naprave i lideri Izraela i Hamasa.

Iran je obećao oštar odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea 31. jula u Teheranu za koje je okrivio Izrael.

Izrael nije potvrdio, niti demantovao svoju umešanost.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASIO SE MUP: Ako vidite osobu sa fotografije, odmah zovite policiju