"FAJNENŠEL TAJMS" TVRDI: Ukrajina ofanzivom na Kursku oblast prešla crvene linije Moskve i Vašingtona

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 23:31

OFANZIVOM na Kursk, Ukrajina nije samo prešla granice Rusije. Takođe je prešla crvene linije postavljene u Vašingtonu, piše "Fajnenšel tajms".

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС ТВРДИ: Украјина офанзивом на Курску област прешла црвене линије Москве и Вашингтона

Foto Tanjug/AP

Od samog početka Specijalne vojne operacije, SAD su insistirale da bi svako prebacivanje sukoba u Rusiju bilo "opasno".

Vladimir Zelenski odbacio je sa prezirom "crvene linije" koje je Amerika postavila, nazvavši ih "naivnim". "Taj iluzorni koncept takozvanih crvenih linija u vezi sa Rusijom, koji je dominirao u oceni rata nekih partnera sada se srušio", rekao je on.

Da li se srušio, pita kolumnista "Fajnenšel tajmsa" Gideon Rahman. Razlika između opreza u Vašingtonu i preuzimanja rizika u Kijevu ne odražava samo razliku u analizi o tome koliko se Vladimir Putin može bezbedno "pritisnuti". Takođe je i odraz suptilne razlike u ciljevima Ukrajine i SAD.

Na početku sukoba, predsednik Džozef Bajden postavio je svojoj administraciji dva cilja. Prvi je bio podrška Ukrajini. Drugi - da se izbegne treći svetski rat. Ako bi bile prinuđene da biraju između ta dva cilja, SAD bi jasno izabrale ovaj drugi.

Ukrajina ima, deklarativno, samo jedan cilj i Zelenski ne bi prezao ni od uvlačenja Amerike u (nuklearni) sukob.

I ukrajinska i američka vlada kažu da Bajdenova administracija nije bila obaveštena o ofanzivi na Kursk pre nego što se ona dogodila. Iako je očigledno u interesu Amerike da negira direktnu umešanost u planiranje napada na rusko tlo, čini se da je to tačno, navodi FT.

Sa ofanzivom Kursk, Ukrajinci su sledili primer Izraela i preduzeli vojnu akciju koja nije odobrena u Vašingtonu. Pretpostavka i Ukrajine i Izraela je da će, ako akcija bude uspešna, dobiti retrospektivno odobrenje Amerike. Ako ne uspe, SAD će im na kraju pomoći da se izbore sa posledicama.

Ipak, malo je verovatno da će čak i, gotovo neostvariv, ukrajinski uspeh dovesti do toga da SAD odbace oprez. Amerikanci i dalje nameravaju da izbegnu direktan sukob sa Rusijom i i dalje ozbiljno shvataju pretnju nuklearnim ratom - što je, prema mišljenju pojedinih analitičara, poslednja "crvena linija" SAD koju Kijev pokušava na sve načine da pregazi.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Rusi prodiru u Selidovo, odbrana VSU se raspada; Sirski - Plan nije uspeo, Rusi poslali 30.000 vojnika u Krusk (VIDEO/FOTO)