NOVA OPTUŽNICA PROTIV TRAMPA UPUĆENA SUDU: Specijalni tužilac Smit optužio bivšeg predsednika za dela po kojima mu se već sudi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 22:46

SPECIJALNI tužilac Džek Smit izneo je novu optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, insistirajući na potrebi da ga procesuira po istim optužbama za koje se već vodi postupak pred vašingtonskim sudom, proizilazi iz objavljenog dokumenta.

НОВА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРАМПА УПУЋЕНА СУДУ: Специјални тужилац Смит оптужио бившег председника за дела по којима му се већ суди

Foto: Tanjug/AP


-Uprkos porazu na izborima, optuženi, koji je bio predsednik, nameravao je da ostane na vlasti više od dva meseca nakon dana izbora, širio je laži da su izbori određeni prevarom i da je pobedio, navodi se u dokumentu.

Tramp je optužen za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja zvaničnog procesa, opstrukciju i pokušaj opstrukcije zvaničnog procesa i zaveru protiv zakona. Optužnica je podignuta sudu u Vašingtonu. Dokument je datiran od 27. avgusta.

Sličan slučaj se već razmatra na sudu američke prestonice. U sklopu toga, Tramp je optužen za ista četiri člana. Bivši predsednik je na sudu izjavio da je nevin. Sledeći sastanak se očekivao početkom septembra.

Tramp je ranije zatražio da se krivični postupci protiv njega povuku, pozivajući se na odluku Vrhovnog suda SAD da ima imunitet od pravnog gonjenja za radnje na funkciji. Najviša vlast smatrala je da imunitet nije apsolutan, već se odnosi samo na radnje u službenom svojstvu.

Tramp je insistirao da mu se ne može suditi za radnje koje datiraju još iz vremena kada je bio predsednik SAD, uključujući centralni deo suđenja - napad njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da poremete Kongres o njegovom demokratskom pobeda rivala Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

6. januara 2021. pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa napale su Kapitol, blokirajući rad Kongresa na nekoliko sati. Nakon što su demonstranti proterani iz zgrade, kongresmeni su potvrdili Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima. Policija je kasnije uhapsila stotine ljudi u SAD pod optužbom za njihovo učešće u napadu.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Rusi prodiru u Selidovo, odbrana VSU se raspada; Sirski - Plan nije uspeo, Rusi poslali 30.000 vojnika u Krusk (VIDEO/FOTO)