EU UPOZORILA GRUZIJU: Ne zabranjujete opozicione partije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 00:21

EVROPSKA unija je upozorila Gruziju da ne zabranjuje opozicione partije, navodeći da bi planovi gruzijske vlade da stavi van zakona opozicione stranke ukoliko pobedi na parlamentarnim izborima u oktobru, uništili ono što je ostalo od demokratije u toj zemlji i nateralo Zapad na oštar odgovor.

ЕУ УПОЗОРИЛА ГРУЗИЈУ: Не забрањујете опозиционе партије

Foto: Telegram printskrin/Эho Kavkaza

Portparol EU za spoljne poslove Peter Stano rekao je za Politiko da je Brisel zabrinut zbog plana da se zabrane sve opozicione partije u Gruziji koji je prošle sedmice iznela vladajuća stranka Gruzijski san.

-Opozicione stranke, građansko društvo i nezavisni mediji su od suštinskog značaja za obezbeđivanje da vlade budu odgovorne i da se poštuju demokratske vrednosti, rekao je Stano, ukazujući da je pluralizam "glavni stub procesa pridruživanja EU".

Stano je istakao da vrata za članstvo u EU ostaju otvorena za Gruziju ukoliko ta zemlja odluči da se uskladi sa vrednostima i normama Unije i preokrene negativne tendencije poslednjih meseci.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze rekao je u petak da će zvanično raspustiti prozapadne frakcije u parlamentu nakon izbora planiranih za oktobar.

Kobahidze je opoziciju označio kao "kriminalne političke snage".

Brisel je praktično zamrznuo prijavu za članstvo Gruzije u EU kao odgovor na usvajanje novog gruzijskog zakona kojim su nevladine organizacije i mediji koje podržava Zapad označeni kao "strani agenti".

Gruzijski parlament je taj zakon usvojio u maju.

Evropska komisija (EK) je Gruziji dodelila status kandidata krajem prošle godine, uprkos upozorenjima o nepoštovanju ljudskih prava.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIŠE SILE SU TU U IGRI! Novak Đoković objasnio Amerikancima kako stoje stvari sa Bogom