VELIKO UPOZORENJE MARIJE ZAHAROVE: Jačanje vojnog prisustva SAD na Bliskom istoku može dovesti do dalje eskalacije

Novosti online

28. 08. 2024. u 08:02

BLISKI istok se približio opasnoj tački, što može da dovede do dalje nekontrolisane eskalacije, pa i do rata, izjavila je za Sputnjik portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ МАРИЈЕ ЗАХАРОВЕ: Јачање војног присуства САД на Блиском истоку може довести до даље ескалације

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Zaharova je istakla da su „osnovni uzroci trenutne opasne eskalacije na Bliskom istoku povezani sa nerešenim palestinsko-izraelskim sukobom i nesposobnošću međunarodne zajednice da zaustavi neviđeno krvoproliće u Pojasu Gaze“, rekla je Zaharova, komentarišući medijske izveštaje da su Sjedinjene Američke Države rasporedile svoje trupe na Bliskom istoku i pripremile se za svaku moguću nepredviđenu situaciju.

- To je dovelo do naglog pogoršanja vojnopolitičke situacije u celom regionu, pre svega u izraelsko-libanskom pograničnom području, području okupirane Golanske visoravni i vodama Crvenog mora i moreuza Bab el Mandeb - precizirala je ona.

Zaharova je primetila da je „konfrontacija između Izraela i Irana dostigla novi nivo“.

- Bliski istok je dostigao opasnu tačku, koja može da dovede do dalje nekontrolisane eskalacije, sve do velikog rata - naglasila je ona.

Prema njenim rečima, aktuelna situacija na Bliskom istoku je u velikoj meri posledica težnje SAD da u ovom području zadrže dominantan uticaj.

- Želja Vašingtona da monopolizuje posredničku ulogu u palestinsko-izraelskom sukobu, sačuva status kvo i promoviše ‘ekonomski mir’, izostavljajući po strani temeljna pitanja dugoročnog rešavanja ovog zastarelog problema na osnovu postojećih odluka Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN, doprineli su nagomilavanju konfliktnog potencijala - objasnila je ona.

Diplomata je dodala da su uporedo sa tim, „Amerikanci aktivno promovisali svoje konfrontacione pristupe usmerene na stvaranje veštačkih linija podele u regionu i sastavljanje antiiranskih koalicija“.

Zaharova je ocenila da jačanje američkog prisustva na Bliskom istoku preti eskalacijom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASIO SE MUP: Ako vidite osobu sa fotografije, odmah zovite policiju