"TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK" Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa

Novosti online

28. 08. 2024. u 12:47

ZAPAD je već "preko ušiju" uključen u sukob u Ukrajini, mnoge zapadne zemlje su direktno umešane, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ЗБОГ НАПАДА НА КУРСК Хитно се огласио Кремљ о изјави Доналда Трампа

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je prokomentarisao nedavnu izjavu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast može da dovede do trećeg svetskog rata.

Treći svetski rat?

- Povod za zabrinutost postoji. U ovom slučaju, takve alarmantne izjave... Verovatno da postoji. Prema njima se može odnositi sa razumevanjem - poručio je Peskov, nakon čega je istakao da napadi kao što su oni na Kursku oblast eskaliraju napetost.

Stoga, kako je ponovio, "u ovom trenutku je i više nego očigledno da nema uslova za pregovore" sa Kijevom. 

Jasno je da Kijev napada ruska nuklearna postrojenja

Peskov je prokomentarisao i jučerašnju posetu tima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Kurskoj oblasti Rusije i nuklearci koja se nalazi u gradu Kurčatovu, uz ocenu da je jasno da je Kijev kriv za to što situacija postaje sve opasnija. 

- Grosi je video rezultate udara bespilotnih letelica na stanicu, procenio pretnju koju ti udari mogu predstavljati i potencijal pretnje koja nastavlja da postoji. Iz očiglednih razloga, IAEA se poziva na nedostatak ovlašćenja da proglasi ko je odgovoran za ove napade (na nuklearnu elektranu Kursk), ali ovde je sve toliko očigledno da, u stvari, u vezi sa tim nema pitanja. Naravno, i više je nego očigledno da je krivica za eskalaciju nuklearne opasnosti na ukrajinskoj strani - poručio je portparol Kremlja. 

Odluka Zelenskog o gasu biće ozbiljan problem za Evropu

Na pitanje da prokomentariše to što je Vladimir Zelenski u utorak izjavio da Ukrajina neće produžiti postojeći ugovor sa Rusijom o tranzitu ruskog gasa kroz njenu teritoriju, a koji ističe krajem 2024. godine, Peskov je objasnio da će to imati velike posledice po evropske države. 

Foto: EPA

- Ovakve odluke ukrajinske strane će bezuslovno naneti ozbiljnu štetu interesima evropskih potrošača, onih koji i dalje žele da kupuju ruski gas, koji je, u pogledu cene, ekonomski pristupačniji nego druga roba koja dolazi, pre svega, iz SAD. Oni će jednostavno morati da plate mnogo više, čime će učiniti svoju industriju manje konkurentnom - objasnio je portparol Kremlja.

Modi nije predložio mirovni plan

Premijer Indije Narendra Modi nije predložio ruskom predsedniku svoj plan za mirno rešenje situacije u Ukrajini, rekao je novinarima Peskov na pitanje da prokomentariše jučerašnji telefonski razgovor Modija i Putina, tokom kojeg je bilo reči o Ukrajini i nedavnoj poseti indijskog premijera Kijevu.

Ipak, Peskov je poručio da je Indija privržena mirnom rešenju ukrajinskog sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA NARKO-TENISERKA: Sa maloletnikom švercovala 8,5 kilograma marihuane, a sada je na suđenju saznala sudbinu