VELIKI SUKOB UNUTAR NATO-A OKO UKRAJINE: Britanija i Francuska podržavaju udar na Rusiju moćnim raketama, dve sile protiv

Novosti online

28. 08. 2024. u 14:04

DOZVOLU za dalekosežne udare na Rusku Federaciju zapadnim raketama dugog dometa podržava ne samo Velika Britanija, već i Francuska, piše Fajnenšal tajms i navodi da su sa druge strane SAD i Nemačka protiv toga.

ВЕЛИКИ СУКОБ УНУТАР НАТО-А ОКО УКРАЈИНЕ: Британија и Француска подржавају удар на Русију моћним ракетама, две силе против

Foto: Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc su protiv toga, jer su zabrinuti zbog rizika od eskalacije.

List podseća da su imali iste brige kada su isporučivali visokoprecizno oružje, tenkove i F-16, ali su se svaki put na kraju „pretnje Moskve završavale ničim“.

London već nekoliko meseci dokazuje Vašingtonu da Ukrajini treba dati ovu dozvolu i ranije ovog leta uputio je zahtev Vašingtonu i Parizu.

Međutim, Dauning strit priznaje da je potreban konsenzus među zapadnim saveznicima o tako kontroverznom pitanju i da treba da deluju zajedno.

Britanci podržavaju udar raketama "storm šedou" na rusku teritoriju

Britanija podržava davanje dozvole Ukrajini da udari na rusku teritoriju raketama dugog dometa "storm šedou", ali ne postavlja ovo pitanje javno kako ne bi izazvala skandal sa SAD, piše britanski Telegraf.

U članku se navodi da britanski raketni udari na rusku teritoriju neće biti izvedeni bez američke dozvole.

Britanske rakete se obično koriste zajedno sa poverljivim američkim sistemima, za koje je potrebna dozvola Vašingtona. Kako navodi list, Britanija nije uputila zvaničan zahtev Sjedinjenim Državama jer je Bela kuća protiv takvog koraka, plašeći se da bude uvučena u sukob.

- Želimo da razgovaramo o ovakvim pitanjima sa saveznicima, a ne da žurimo sa tim - kaže izvor iz britanske vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: Ona još nije ništa videla