"SAD DA PRESTANU DA NAORUŽAVAJU TAJVAN" Ji: Kina će definitivno biti ponovo ujedinjena

Novosti online

28. 08. 2024. u 14:32

VAŠINGTON treba da prestane da isporučuje oružje Tajvanu i podrži mirno ujedinjenje Kine, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Van Ji tokom sastanka sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom.

САД ДА ПРЕСТАНУ ДА НАОРУЖАВАЈУ ТАЈВАН Ји: Кина ће дефинитивно бити поново уједињена

Foto: Profimedia

- Sjedinjene Američke Države moraju da ispunjavaju svoje obaveze da ne podržavaju ‘nezavisnost Tajvana’, da se pridržavaju principa jedne Kine i tri zajedničke kinesko-američke izjave, prestanu sa naoružavanjem Tajvana i podrže mirno ujedinjenje Kine - rekao je Van Ji, prenosi Centralna televizija Kine.

Ministar je naglasio da Tajvan pripada Kini i da će Kina „definitivno biti ponovo ujedinjena“. Nezavisnost Tajvana predstavlja „najveći rizik za mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, istakao je on.

Peking smatra Tajvan sastavnim delom Kine, a pridržavanje principa jedne Kine je preduslov za druge države koje žele da uspostave ili održe diplomatske odnose sa ovom zemljom. Princip jedne Kine i nepriznavanje nezavisnosti Tajvana poštuju i Sjedinjene Američke Države, uprkos činjenici da održavaju bliske kontakte sa Tajpejom u raznim oblastima i snabdevaju ostrvo oružjem.

O ukrajinskoj krizi

Komentarišući sukob u Ukrajini, ministar je rekao da je Peking posvećen promovisanju mirovnih pregovora i političkog rešavanja ukrajinske krize i da će nastaviti „da postupa ispravno“.

- SAD ne bi trebalo da prebacuju odgovornost na Kinu i svakako ne bi trebalo neselektivno da uvode nezakonite jednostrane sankcije - istakao je Van Ji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KIM DžONG UN NADGLEDA VEŽBU: Pogledajte nove samoubilačke bespilotne letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: VSU priprema ofanzivu Zaporožje 2.0; Ruske snage buše odbranu kod Pokrovska; VSU ima inicijativu kod Kurska (VIDEO/FOTO)