NEOBIČNA INICIJATIVA JAPANSKE VLADE: Tokio nudi finansijske podsticaje slobodnim ženama da se isele iz glavnog grada

Jovana Švedić

28. 08. 2024. u 15:02

JAPAN planira da pokrene novu inicijativu podrške slobodnim ženama koje žele da se presele iz Tokija u ruralna područja da bi se udale, u nadi da će se rešiti problem smanjene ženske populacije na selu.

НЕОБИЧНА ИНИЦИЈАТИВА ЈАПАНСКЕ ВЛАДЕ: Токио нуди финансијске подстицаје слободним женама да се иселе из главног града

Foto Pixabay free images

Vlada veruje da će to takođe suzbiti trend mladih žena koje ostaju u Tokiju radi obrazovanja ili posla, što je dovelo do manjeg broja žena u ruralnim oblastima u poređenju sa muškarcima, pogoršavajući probleme sa depopulacijom.

Vlada će takođe pokriti troškove putovanja za događaje upoznavanja i pružiti dodatne finansijske podsticaje za one koji se presele, izveštava Japan tajms.

Prema nacionalnom popisu iz 2020. godine, ukupan broj neudatih žena starosti od 15 do 49 godina u 46 od 47 japanskih prefektura, bez Tokija, iznosio je oko 9,1 milion.

Ovo je otprilike 20 odsto manje od 11,1 milion neoženjenih muškaraca u istoj starosnoj grupi, pri čemu razlika dostiže oko 30 odsto u nekim prefekturama.

Poslednjih godina, više žena nego muškaraca se preselilo u šire područje Tokija i imaju tendenciju da se ne vraćaju u ruralna područja nakon preseljenja radi obrazovanja ili posla – što rezultira manjim brojem neudatih žena u poređenju sa samcima na selu.

Inicijativa će proširiti postojeći program subvencija, nudeći do 7.000 dolara ženama koje se presele iz 23 odeljenja Tokija.

Japan se bori sa značajnim demografskim izazovom jer je natalitet dostigao najniži nivo u istoriji, sa samo 727.277 rođenih zabeleženih prošle godine i stopom fertiliteta od 1,20, daleko ispod 2,1 koliko je potrebno za stabilnu populaciju.

Da bi se pozabavila smanjenjem broja stanovnika i njegovim uticajem na radnu snagu i privredu, vlada je pokrenula različite inicijative, uključujući finansijske podsticaje za parove da imaju decu, proširenje ustanova za brigu o deci, pa čak i državnu aplikaciju za upoznavanje u Tokiju koja koristi veštačku inteligenciju kako bi odredila najbolji spoj. 

- Ukoliko ima mnogo pojedinaca zainteresovanih za brak, a ne mogu da nađu partnera, želimo da pružimo podršku - rekao je tokijski zvaničnik, a prenosi Asahi Šimbun.

- Nadamo se da će ova aplikacija, uz povezanost sa vladom, pružiti osećaj sigurnosti i podstaći one koji su oklevali da koriste tradicionalne aplikacije da naprave prvi korak u potrazi za partnerom - dodaje on.

Dok neki stručnjaci upozoravaju na strahove od društvenog kolapsa, Japan aktivno radi na podsticanju rasta brakova kako bi uravnotežio demografski pad.

Premijer Fumio Kišida nazvao je pad nataliteta „najvećom krizom sa kojom se zemlja suočava“.

BONUS VIDEO:
ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA NARKO-TENISERKA: Sa maloletnikom švercovala 8,5 kilograma marihuane, a sada je na suđenju saznala sudbinu