BRITANIJA ODUSTAJE OD F-35? London ulaže novac u svoj avion 6. generacije Tempest (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 18:02

NOVA laburistička vlada Velike Britanije suočava se sa deficitom od 22 milijarde funti, što dovodi do spekulacija o smanjenju potrošnje za odbranu koje bi moglo uticati na program F-35 Lajting 2.

БРИТАНИЈА ОДУСТАЈЕ ОД Ф-35? Лондон улаже новац у свој авион 6. генерације Темпест (ВИДЕО)

Foto USAF/Vojska SAD

Uprkos ranijim planovima za kupovinu 138 F-35, samo 48 je naručeno.

Sa očekivanim manjkom budžeta od 22 milijarde funti i razgovorima o potencijalnom smanjenju budžeta za odbranu, postoji i pitanje davanja prioriteta budućem projektu lovca šeste generacije Tempest u okviru Globalnog programa vazdušnih borbi (GCAP).

Iako je glasova koji se zalažu za ograničavanje britanskog učešća u programu F-35 još uvek prilično malo, očekuje se da će vremenom postati jači i glasniji.

Američki novinar i analitičar, Peter Suciu, u članku objavljenom u časopisu National Interest odmah reaguje patriotiski i ističe upozorenja britanskog Ministarstva odbrane prema kojima bi ovakva smanjenja budžeta, posebno u pogledu programa F-35, mogla “predstavljati pretnju nacionalnoj sigurnosti mornarice Britanije”.

Lord Denat, bivši šef britanske vojske, nedavno je razgovarao sa novinarima i odmah izrazio “duboku zabrinutost” zbog mogućeg povlačenja Londona iz programa američkih borbenih aviona F-35. On je takvu odluku okvalifikovao kao “ludilo”.

-S obzirom na ogromna ulaganja koja su već uložena u program Carrier Strike Group, bilo bi apsurdno ne nastaviti sa ulaganjem kako bismo osigurali da imamo dovoljno naprednih aviona. U suprotnom, celu inicijativu bi mogli okačiti mački o rep.

U slučaju laburističke vlade, britansko ministarstvo odbrane će možda morati da bira između da nastavi sa F-35 ili da nastavi sa budućim Tempestom, borbenim avionom šeste generacije koji je deo “Globalnog programa za vazdušnu borbu” [GCAP] gde su na čelu sa Ujedinjenim Kraljevstvom još Japan i Italija.

Poput inicijative vazdušne dominacije sledeće generacije [NGAD] američkog vazduhoplovstva, GCAP predviđa koherentan sistem koji kombinuje konvencionalni borbeni avion sa nizom bespilotnih vazdušnih sistema ili dronova.

Pored toga, BAE Systems ističe da je više od 1.000 dobavljača uključeno u GCAP program, a oko 3.500 ljudi radi direktno na razvoju aviona. Ovo stvara efekat talasanja tamo gde se hrani 16.000 radnih mesta u Velikoj Britaniji.

Imajući u vidu ove faktore, postaje očigledno da bi Velika Britanija mogla da odustane od F-35 kako bi ubrzala svoj novi projekat borbenog aviona Tempest. Promena ovog kursa mogla bi se pokazati kao izazov za kreatore politike, posebno imajući u vidu izuzetno prisne odnose sa SAD.

Međutim, nije samo smanjenje budžeta za odbranu ono što zabrinjava. Vitalni odbrambeni projekti, poput nadogradnje opreme, jačanja sajber bezbednosti ili nabavke novih vojnih sredstava, mogli bi se suočiti sa odlaganjem ili otkazivanjem. Ovo bi ozbiljno uticalo na sposobnost britanske vojske da drži korak sa tehnološkim napretkom, a na šta su naviknuti.

Foto printskrin youtube/on demand news

Budžetska ograničenja često dovode do smanjene obuke i vežbi pripravnosti, što može ometati sposobnost vojske da brzo i efikasno odgovori na pretnje. Postoji čak i mogućnost da bi vlada mogla da razmotri smanjenje veličine vojske, što bi dovelo do manjeg broja trupa i resursa, čime bi se ograničila sposobnost Ujedinjenog Kraljevstva da projektuje svoju moć i upravlja krizama.

Pooštreni budžet za odbranu takođe bi mogao da natera Veliku Britaniju da smanji svoje obaveze prema međunarodnim savezima kao što je NATO. To bi moglo uticati na njen globalni položaj i umanjiti njihovu ulogu u međunarodnim bezbednosnim operacijama.

Pored toga, neadekvatno finansiranje odbrane moglo bi učiniti Britaniju izloženijom spoljnim pretnjama kao što su sajber napadi, terorizam i vojna agresija neprijateljskih nacija. Naravno, veću pretnju od svega navedenog bi predstavljali mogući poljuljani odnosi sa SAD, odakle i dolazi ova briga tradicionalnog najbližeg saveznika, Britaniju.

 

F-35 LAJTING 2

Lokid Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lajting 2) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter (JSF), koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu.

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lokid Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi.

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha.

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

TT PODACI

Vrsta: Višenamenski Lovac

Posada: 1

Maksimalna brzina 1930 km/h

Dolet: 2200 km

Maksimalna visina leta: 18.300 m

Borbeni radijus: 1100 km

Projektili: AIM-9X Sidewinder, AIM-120 AMRAAM, AIM-132 ASRAAM, JSOW Brimstone, Meteor

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STOKA USTAŠKA MALTRETIRA CEO SVET - PRORADILI FAŠISTIČKI KOMPLEKSI, NASTAVLJAJU PROGON SRBA: Osuđena dva pevača najpoznatije krajiške grupe