MAKRON ODBIO LEVICU, NEPOTČINJENI ZOVU U ŠTRAJK: Kriza na francuskoj političkoj sceni se produbljuje

LEVICA je u Francuskoj zakazala velike ulične proteste za 7. septembar, dan pred zatvaranje Paraolimpjskih igara, što preti da izazove pravi haos u Gradu svetlosti.

МАКРОН ОДБИО ЛЕВИЦУ, НЕПОТЧИЊЕНИ ЗОВУ У ШТРАЈК: Криза на француској политичкој сцени се продубљује

Foto: Goran Čvorović

To je rezultat upornog odbijanja francuskog predsednika Emanuela Makrona da kandidatu "Novog nacionalnog fronta" dodeli mandatara za sastav vlade, imajući u vidu da su osvojili najveći broj glasova na vanrednim parlamentarnim izborima održanim početkom jula, nakon raspuštanja Nacionalne skupštine od strane predsednika nezadovoljnog porazom na izborima za Evropski parlament.

Makronova stranka nije pobedila ni na opštim izborima. Završili su na drugom mestu, zbog čega im levica osporava pravo da i dalje ostanu na vlasti. Makron, s druge strane, smatra da krajnji levičari ne mogu da formiraju stabilnu vladu. Demokratski uzusi ipak nalažu da onaj ko je osvojio najviše poverenja u narodu ima pravo na mandatara i tu sada dolazi do zatezanja na političkoj sceni koje može dovesti do pucanja struna.

Krajnju desnicu sve ovo podseća na parlamentarnu krizu tridesetih godina prošlog veka. Levičari ističu da se radi o "demonstriranju antidemokratske sile" i najavljuju da će u skupštini podneti zahtev za predsednikovu smenu.

Posle serije razgovora sa stranačkim prvacima započetih u petak i završenih u ponedeljak, od juče je najavljen novi krug konsultacija s ciljem da se pronađe odgovarajuća ličnost koja bi mogla da pomiri najveći deo aktera na domaćoj političkoj sceni. Na ovu reprizu razgovora nisu međutim pozvani oni koji su osvojili najviše glasova, krajnji levičari iz tabora Nepotčinjenih, ispred kojih je Lisi Kaste išla u Jelisej u petak i krajnji desničari iz redova Nacionalnog okupljanja, prisutni na prvom razgovoru u ponedeljak. Socijalisti i ekolozi, koji se nalaze u koaliciji Novog nacionalnog fronta, odbili su da idu na druge konsultacije.

Krajnji levičari, kao učesnici na prvom razgovoru, smatraju da je pogodna ličnost za predsednika vlade isključivo Lisi Kaste koju su, kao pobednici, predložili za mandatara. Stav predsednika brani ministar unutrašnjih poslova iz odlazeće vlade Žerald Darmanen ističući da vlada koju bi formirao Novi nacionalni front nema nikakvih izgleda na uspeh i da bi bila srušena u skupštini. Levičari se, s druge strane, pozivaju na primer dosadašnjeg vladanja Makronovih centrističkih liberala bez apsolutne većine. Francuski ustav omogućuje da se zakoni usvajaju bez glasova poslanika, proklamacijom vlade na osnovu posebnog člana zakona, uz istovremenu mogućnost izglasavanja nepoverenja vladi. To izjašnjavanje o poverenju, međutim, u principu propadne, jer različite političke struje odbijaju da glasaju za predlog oponenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa