PREGOVORI AMERIKE I KINE: Bajden planira telefonski razgovor sa Si Đinpingom u bliskoj budućnosti

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 17:30

PREDSEDNIK Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping planiraju telefonski razgovor u bliskoj budućnosti, navodi se u saopštenju Bele kuće o rezultatima pregovora u Pekingu između savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejka Salivena i ministra spoljnih poslova Kine Vang Jia.

ПРЕГОВОРИ АМЕРИКЕ И КИНЕ: Бајден планира телефонски разговор са Си Ђинпингом у блиској будућности

Foto AP

-Strane su pozdravile napore da sve linije komunikacije budu otvorene, uključujući i planove da se u narednim nedeljama održi telefonski razgovor na nivou lidera zemalja, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Saliven i Vang Ji su takođe ukazali na važnost redovne, stalne komunikacije između vojske i dogovorili se da u bliskoj budućnosti pokrenu komunikacione linije između komandanata kineskih vojnih okruga i američkih vojnih komandanata, što bi trebalo da spreči sukobe u oblastima gde vojske dve zemlje mogu da deluju istovremeno.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven održavali su novu rundu strateškog dijaloga između vlada Kine i Sjedinjenih Američkih Država u Pekingu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STOKA USTAŠKA MALTRETIRA CEO SVET - PRORADILI FAŠISTIČKI KOMPLEKSI, NASTAVLJAJU PROGON SRBA: Osuđena dva pevača najpoznatije krajiške grupe