ITALIJA TRAŽI ARHEOLOGE: Zbog porasta građevinskih radova, teško se pronalaze profesionalci "preventivne arheologije"

Novosti online

28. 08. 2024. u 18:05

U ITALIJI vlada velika potražnja za arheolozima zbog porasta građevinskih radova podstaknutim sredstvima EU za oporavak od pandemije kovida-19, izjavila je danas direktorka Nacionalnog udruženja arheologa (ANA) Marčela Đorđo.

ИТАЛИЈА ТРАЖИ АРХЕОЛОГЕ: Због пораста грађевинских радова, тешко се проналазе професионалци превентивне археологије

Foto: Unsplash

- Potražnja za arheolozima je postala veća od ponude, toliko je narasla da se klijenti ponekad žale da je teško pronaći profesionalce", rekla je ona za Rojters.

Italija je najveći primalac fonda EU za oporavak od više od 800 milijardi evra, a od 45,6 milijardi evra koje je zemlja potrošila do kraja 2023. godine, 59 odsto je otišlo u građevinski sektor, saopštila je industrijska grupa Federkostrucioni.

Isplata sredstava EU za oporavak od Kovida završava se 2026. godine, podseća Rojters.

Arheolozi su često potrebni na gradilištima za takozvanu preventivnu arheologiju, što znači da moraju da proučavaju lokacije i prate rad u slučaju da dođe do istorijskih otkrića.

Đorđo nije iznela detalje o većoj potražnji u sektoru, ali ANA treba da predstavi izveštaj o ovoj temi u novembru na osnovu ankete više od 1.000 arheologa koji rade u Italiji.

ANA je prethodno iznosila podatke o nižim primanjima i nesigurnosti posla u sektoru od ključnog značaja u Italiji, zemlji sa rekordnim brojem lokacija na listi svetske baštine Uneska.

Valentina Kolagrosi, aktivistkinja sindikata radnika u kulturi "Da li me prepoznaješ?", upozorila je da bi potražnja za arheolozima mogla da bude kratkotrajna, a da će profesiji biti potrebna čvršća osnova za napredak u budućnosti.

- Još uvek postoji nesigurnost posla i niske plate, posebno rasprostranjene u sektoru arheologije gradilišta, gde dosta kompanija često plaća manje od 100 evra bruto dnevno - rekla je Kolagrosi.

BONUS VIDEO:

RIM PROSLAVIO ROĐENDAN: Večni grad slavi 2777. rođendan sa zadivljujućim laticama cveća

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa