TEROR BANDI NA HAITIJU: Ubijeno najmanje deset osoba, kuće i farme apsolutno uništene

Jovana Švedić

28. 08. 2024. u 18:35

TOKOM vikenda , banda Kokorat San Ras izvela je brutalni napad u Gros-Mornu, ubivši najmanje šest ljudi i uništivši nekoliko kuća i farmi, nakon čega se vratila u utorak i ubila još četiri osobe.

ТЕРОР БАНДИ НА ХАИТИЈУ: Убијено најмање десет особа, куће и фарме апсолутно уништене

Foto: AP

Otmica petogodišnje devojčice izazvala je haos, smrt i razaranje u ruralnom Gros-Mornu, pri čemu je banda Kokorat Sans Ras navodno ubila najmanje 10 ljudi, zapalila kuće i farme i primorala mnoge porodice da pobegnu.

Nasilje je počelo u petak, 23. avgusta, kada su teško naoružane bande na motociklima upali u Canifice, lokalitet u Rivier-Blanhe, Gros-Morne, otprilike 45 kilometara severno od Gonaiva.

To je navodno kontranapad zajednici jer je uprla prstom u bandu, umešavajući je u otmicu male devojčice, za čije oslobađanje je tražena otkupnina od 50.000 dolara.

Vođe bandi Kokorat San Ras negirali su umešanost i iskalili svoj bes na stanovnike.

Lokalni mediji javili su da je šest osoba ubijeno između petka i subote, a još četiri u utorak.

- Uprkos naporima direktora Odeljenja Nacionalne policije Žana Luja Pola Menarda da obezbedi više regionalnih resursa, opština Gros Morn je i dalje u velikoj meri nedovoljno pokrivena. Komuna od blizu 160.000 stanovnika nema ni 15 dežurnih policajaca. Prepušteni smo na milost i nemilost bandama. Ovo je parodija katastrofalnih razmera. - izjavio je  Hubert Seneak, gradonačelnik ovog malog grada.

Gradonačelnik Gros Morna Hubert Seneak, potvrdio je za Haišan Tajms smrt i razaranja u trećem i šestom komunalnom delu njegove opštine.

Dolazak grupa bandi kao što su Kokorat San Ras i Gran Grif povećao je nesigurnost u regionima Artibonite, što je dovelo do brojnih napada na ruralne zajednice.

Sredinom juna, u napadu na Tere-Neuve i Gros-Morne poginulo je 10 ljudi, a spaljeno je najmanje 20 kuća.

Pogođene porodice u zajednicama i dalje oplakuju svoje voljene i mole vlasti Haitija za pravdu.

Gradonačelnik Seneak je opisao da stanovnici žive u stalnom strahu i hitno je pozvao na pojačane mere bezbednosti i povećanje prisustva lokalne policije u regionu.

(Haišan tajms)

BONUS VIDEO:
PUCNjAVA NA HAITIJU: Jaka vatra u Port-o-Prensu uoči tranzicije vlade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUDI, DONELI SMO LIGU ŠAMPIONA SRBIJI! Vladan Milojević: Mnogo toga možemo da naučimo od Bodea, ali mi idemo dalje!