AMERIČKI MEDIJI: Kijev se preigrao - Moskva napreduje na Pokrovsk, ali gomila rezerve kod Kurska (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 21:13

ODGOVOR Rusije na napad ukrajinskih snaga u pravcu Kurska postao je metodičan i kalibrisan: umesto da prebaci trupe iz strateški važnog područja u blizini grada Pokrovska, Moskva je počela da gomila rezervne trupe u Kurskom regionu, piše Njujork tajms.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Кијев се преиграо - Москва напредује на Покровск, али гомила резерве код Курска (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

To joj je omogućilo da zaustavi ukrajinsku ofanzivu bez gubitka ofanzivnog zamaha u Donbasu.

Nalet vazdušnih udara koje je Rusija izvela na Ukrajinu u protekla dva dana, koristeći stotine dronova i projektila, pružio je obilje dokaza o postojanoj vojnoj moći Moskve. Ipak, uprkos svoj ovoj vatrenoj moći, Rusija još uvek nije vratila mali deo teritorije u regionu Kursk koji je Ukrajina zauzela ranije ovog meseca, piše Njujork tajms.

Zašto Rusija do sada nije uspela da odbije najveću stranu invaziju na svoju zemlju od Drugog svetskog rata, čini se koliko je pitanje osoblja i nedostatka obaveštajnih podataka na bojnom polju, koliko i prioriteta, kažu zapadni zvaničnici i vojni eksperti.
Iako je ofanziva na Kursk iznenadila Rusiju, ona ostaje posvećena zauzimanju Pokrovska, grada koji služi kao ključno logističko čvorište u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, a njegovi lideri oklevaju da povuku trupe sa tog fronta, zapadni zvaničnici i vojni stručnjaci recimo.

-Cilj ruske letnje ofanzive je da se bar zauzme Pokrovsk, rekao je pukovnik Markus Rajzner, koji nadgleda vojni razvoj u glavnoj vojnoj akademiji Austrije i pomno prati sukob u Ukrajini. Dok ruske trupe nastavljaju da napreduju ka Pokrovsku, „slabljenje ruskog zamaha izazvano bilo kojim preraspoređivanjem nije primetno“.

Uprkos tome, Moskva je počela da odgovara u regionu Kursk, prebacujući tamo na hiljade svojih vojnika i jurišnih helikoptera. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u utorak da je 400 ukrajinskih vojnika i 30 jedinica ukrajinske vojne tehnike uništeno u regionu Kursk u protekla 24 sata. Ova tvrdnja se ne može nezavisno proveriti, ali general Sirski, komandant ukrajinskih snaga, posebno je priznao da je Rusija već rasporedila 30.000 vojnika u region i da svakodnevno šalje sve više.

Rusija je rasporedila uglavnom rezervne jedinice koje nisu deo glavne ofanzive Moskve na Pokrovsk. Američki zvaničnici procenjuju da je Rusiji potrebno najmanje 50.000 vojnika da potisne ukrajinske trupe iz Kurska.

Ali već, prema rečima pukovnika Rajznera, ruska pojačanja su „primetno usporila“ tempo ukrajinskog napredovanja u regionu. A Moskva je, izgleda, računala da preusmeravanje dovoljnih resursa za potpuno odbijanje invazije sa taktički beznačajne teritorije ne bi bila najbolja upotreba njene vojne moći, posebno zato što bi primorala Ukrajinu da troši sopstvene resurse za držanje osvojene teritorije.

Kremlj je jasno stavio do znanja da invazija neće ostati bez posledica, primećuje američko izdanje.

(russian.rt.com/inotv)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STOKA USTAŠKA MALTRETIRA CEO SVET - PRORADILI FAŠISTIČKI KOMPLEKSI, NASTAVLJAJU PROGON SRBA: Osuđena dva pevača najpoznatije krajiške grupe