SAD UVELE SANKCIJE IZRAELSKOM ZVANIČNIKU I NVO: Zbog nasilja i proterivanja Palestinaca

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 20:47

SAD su danas uvele sankcije izraelskoj neprofitnoj organizaciji Hašomer Još i jevrejskom zvaničniku na okupiranoj Zapadnoj obali Jicaku Leviju Filantu, u okviru napora Vašingtona da zaustavi nasilje ekstremističkih jevrejskih naseljenika nad Palestincima.

САД УВЕЛЕ САНКЦИЈЕ ИЗРАЕЛСКОМ ЗВАНИЧНИКУ И НВО: Због насиља и протеривања Палестинаца

Foto Tanjug/AP

Hašomer Još, nevladina organizacija koja tvrdi da pomaže u zaštiti naseljenika, pružila je materijalnu podršku neovlašćenoj ispostavi na Zapadnoj obali koja je već bila pod sankcijama SAD, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je pojasnio da je Levi Filant koordinator za civilnu bezbednost u naselju Jičar, a da je u februaru predvodio grupu naoružanih naseljenika u blokadi puteva i vršenju patrola sa ciljem da isteraju Palestince sa njihove zemlje, prenosi Rojters.

-Nasilje ekstremističkih naseljenika na Zapadnoj obali izaziva intenzivnu ljudsku patnju, šteti bezbednosti Izraela i podriva izglede za mir i stabilnost u regionu, naveo je Miler u saopštenju.

Stejt department je apelovao na Izrael da pozove ekstremističke naseljenike na odgovornost.

Kako je objašnjeno, ove sankcije zamrzavaju američku imovinu ciljanih entiteta, uskraćujući im pristup i otežavajući saradnju sa Amerikancima.

Sankcije će biti uvedene u skladu sa izvršnom uredbom o nasilju na Zapadnoj obali koju je predsednik Džo Bajden potpisao u februaru, a koja je prethodno korišćena za uvođenje sankcija jednoj palestinskoj militantnoj grupi, kao i jevrejskim naseljenicima i onima koji ih podržavaju.

Pro-izraelske zagovaračke grupe i dvojni američko-izraelski građani podneli su tužbu u kojoj osporavaju naredbu, navodeći da ona kažnjava svakog ko se protivi stvaranju nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da ''Izrael sa najvećom ozbiljnošću gleda na uvođenje sankcija građanima” te zemlje i da će biti “oštre rasprave sa SAD”.

Od bliskoistočnog rata 1967. Izrael je okupirao zapadnu obalu reke Jordan, na koju Palestinci posmatraju kao jezgro nezavisne države.

Istovremeno, Izrael nastavlja sa izgradnjom naselja, uprkos međunarodnim kritikama i presudama da su ta naselja ilegalna.

Bajdenova administracija je u februaru saopštila da naselja nisu u skladu sa međunarodnim pravom, signalizirajući povratak dugogodišnjoj američkoj politici po tom pitanju koje je preokrenula prethodna administracija Donalda Trampa.

Krajnje desničarski izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir ranije su osudili sankcije protiv naseljenika.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: Ona još nije ništa videla