"PREDUZETE SU ADEKVATNE MERE ZA REAGOVANJE": Azerbejdžan izveštava o obnovi jermenske vatre na vojne položaje u Nahičivanu

Jovana Švedić

28. 08. 2024. u 21:38

Azerbejdžan je u sredu saopštio da su njihovi vojni položaji u pokrajini Nahičivan napadnuti od strane jermenskih snaga.

ПРЕДУЗЕТЕ СУ АДЕКВАТНЕ МЕРЕ ЗА РЕАГОВАЊЕ: Азербејџан извештава о обнови јерменске ватре на војне положаје у Нахичивану

Foto TASS

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izjavilo je da su trupe stacionirane blizu Šada u Nahičivanskom okrugu Šahbuz bile pogođene u 6.30 posle podne po lokalnom vremenu.

- Preduzete su adekvatne mere za reagovanje od strane naših jedinica - navodi se u saopštenju.

Kao odgovor, Ministarstvo odbrane Jermenije je negiralo optužbu, navodeći da se izjava Azerbejdžana "ne podudara sa realnošću".

Jermensko ministarstvo dodaje da je Jerevan preložio stvaranje zajedničke metode za istragu kršenja primirja i/ili srodnih slučajeva, na šta Azerbejdžan nije odgovorio.

Tenzije između Bakua i Jerevana traju od 1991. godine, kada je jermenska vojska okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao deo Azerbejdžana, zajedno sa sedam susednih regiona.

Većinu teritorije je povratio Azerbejdžan tokom 44-dnevnog rata u jesen 2020. godine, koji je zaključen mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije koji je pokrenuo proces normalizacije i pregovora o demarkaciji granice.

Prošlog septembra, Azerbejdžan je uspostavio pun suverenitet nad Karabahom nakon "antiterorističke operacije", nakon koje su se separatističke snage u regionu predale.

(AA)

BONUS VIDEO:

HUTI NAPALI GRČKI TANKER: Snimak prikazuje napad na brod sa grčkom zastavom na Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUDI, DONELI SMO LIGU ŠAMPIONA SRBIJI! Vladan Milojević: Mnogo toga možemo da naučimo od Bodea, ali mi idemo dalje!