MICKOSKOM IZ SOFIJE NUDILI MITO? Premijer Severne Makedonije progovorio o pokušaju korupcije za tender na pruzi ka Bugarskoj

Mladen Stančić - Od stalnog dopisnika Skoplje

28. 08. 2024. u 21:50

HRISTIJAN Mickoski, premijer vlade Republike Severne Makedonije (RSM) i lider vladajuće VMRO-DPMNE, juče je novinarima u Skoplju potvrdio da neće potpisati tender za treću fazu izgradnje pruge prema Bugarskoj na Koridoru osam, uprkos pokušaju - podmićivanja.

МИЦКОСКОМ ИЗ СОФИЈЕ НУДИЛИ МИТО? Премијер Северне Македоније проговорио о покушају корупције за тендер на прузи ка Бугарској

Foto: Tanjug

- Bio sam žrtva u pokušaju podmićivanja. Normalno, to ne ide javno, na otvorenim emisijama, niti ima dokumenata koji se potpisuju. To je bilo preko kanala za komunikaciju. Lično sam rekao da je za Koridor osam, sekcija tri, za prugu prema Bugarskoj, postojao pokušaj da mi bude ponuđeno podmićivanje i da neću da potpišem tender koji ističe 17. septembra - rekao je Mickoski na konferenciji za novinare.

On je potvrdio da je slučaj prijavio "svim institucijama koje treba da postupe".

- Ovakvih pokušaja je možda bilo i u prošlosti. No, dok sam ja premijer neću potpisati. Obavešteni su i evropski partneri, jer reč je o parama evropskih poreskih obveznika - precizirao je.

Mickoski je najavio da će se o daljem toku usaglašavanja tenderske dokumentacije za nastavak izgradnje pruge prema Bugarskoj na Koridoru osam, sa predstavnicima zvanične Sofije, pregovarati u Briselu, i to, kako je rekao "na mnogo višem nivou" nego do sada.
Treća faza izgradnje koloseka za stratešku vezu sa susednom Bugarskom, posle tri decenije od početka po mnogo čemu kontroverznog i ekonomski neisplativog projekta na Koridoru osam zapad-istok, za nove vlasti u Skoplju je upitna. Zato je i obelodanjen pokušaj da se kreditne linije sa tog projekta preusmere na modernizaciju brze pruge na Koridoru 10 sever-jug.

Foto: Tanjug

Otvoreno je ukazano da nema garancija da će Bugarska izgraditi svoj deo preskupe pruge na Koridoru osam, na kojoj će vozovi moći da se kreću sa 60 kilometara na čas zbog planinskih predela trase. Zato je najavljeno da će se u narednom periodu razgovarati sa kreditorima o mogućnosti preusmerenja sredstava za revitalizaciju brze pruge na Koridoru 10, od Srbije za Grčku. Od kreditora će zatražiti prenamenu sredstava za rehabilitaciju pruge Koridora 10 izgradnjom brze pruge na kojoj će se voziti 120 kilometara na čas. A, cela investicija bi iznosila 220 miliona evra.

U zvaničnom reagovanju vlade iz Sofije međutim, navedeno je da se sa "povećanom dozom zabrinutosti prate" izjave zvaničnika u Skoplju, "usmerenih na kršenje međunarodnih obaveza o infrastrukturnom povezivanju". Odnosno, konkretno najavama Skoplja da će od Evropske banke za obnovu i razvoj zahtevati preusmerenje evropskih sredstava za izgradnju železničke komponente Koridora osam, za brzu prugu na Koridoru 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUDI, DONELI SMO LIGU ŠAMPIONA SRBIJI! Vladan Milojević: Mnogo toga možemo da naučimo od Bodea, ali mi idemo dalje!