IRAN SAOPŠTIO: Huti pristali na privremeno primirje kako bi se spasio tanker Sunion

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 22:40

JEMENSKI pobunjenici Huti, koji blisko sarađuju sa Iranom, pristali su na privremeno primirje kako bi omogućili spasilačkim brodovima da stignu do oštećenog tankera za sirovu naftu Sunion pod grčkom zastavom u Crvenom moru, saopštila je danas iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, dok je ta pobunjenička grupa saopštila da su Huti samo odobrili spasavanje broda.

ИРАН САОПШТИО: Хути пристали на привремено примирје како би се спасио танкер Сунион

Foto: EPA

-Nekoliko zemalja je zatražilo od Ansarulaha (Huti) privremeno primirje za ulazak tegljača i spasilačkih brodova u područje incidenta, saopštila je iranska misija.

Portparol jemenskih Huta Mohamed Abdulsalam rekao je danas za Rojters da nije došlo do privremenog primirja, već da je ta grupa samo odobrila spasavanje Suniona nakon apela nekoliko međunarodnih grupa.

-Neuspeh u pružanju pomoći i sprečavanju izlivanja nafte u Crveno more proizilazi iz nemara određenih zemalja, a ne iz zabrinutosti zbog mogućnosti da budu meta, dodala je iranska misija.

Sunion je prošle nedelje bio meta nekoliko projektila u blizini jemenskog lučkog grada Hodejda, a nakon požara, čini se da iz tankera curi nafta, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder u utorak.

Prema njegovim rečima, treća strana je pokušala da pošalje dva tegljača da pomognu u spasavanju Suniona, ali su Huti zapretili da će ih napasti.

Huti su prethodno preuzeli odgovornost za napad na Sunion, a ta grupa cilja brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu od novembra prošle godine, u znak solidarnosti sa Palestincima koji se suočavaju sa izraelskim napadima u Pojasu Gaze.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MNOGO SU NAS OMALOVAŽAVALI! Uroš Spajić, kapiten koji je Zvezdu uveo u Ligu šampiona: Mi, osporavani, pregazili smo Bode!