uživoRAT U UKRAJINI: "Pala" Nikolajevka, ruske trupe napreduju u Donjecku (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

29. 08. 2024. u 06:58 >> 13:20

RAT u Ukrajini ušao je u 917. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пала Николајевка, руске трупе напредују у Доњецку (ФОТО)

Foto: Profimedia/liveuamap printskrin

Ruske trupe su oslobodile Nikolajevku u DNR

 

Ruske trupe oslobodile su selo Nikolajevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Jedinice grupe trupa „Centar“ aktivno su oslobodile naselje Nikolaevka i nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja - navodi se u rezimeu toka specijalne vojne operacije.

Nikolaevka se nalazi na putu za grad Novogrodovku, koji se nalazi na liniji Selidovo - Novogrodovka - Grodovka. Iza njega se otvara put za Pokrovsk za ruske trupe – jedan od najvećih i strateški važnih čvorova za neprijatelja na zapadu DNR.

Ruske trupe su tokom dana na ovoj deonici linije borbenog dodira pobedile formacije 44., 53. mehanizovane, 95. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 15. brigade Nacionalne garde u rejonima Rozovke, Grodovka, Karlovka i Mihajlovka.

Ukupno, u zoni odgovornosti grupe trupa Centar, neprijatelj je dnevno izgubio do 530 vojnih lica, američki oklopni transporter M113, šest vozila, dva topa D-20, haubicu D-30 i rapira. protivtenkovski top.

Pored toga, jedinice grupe trupa Zapad oslobodile su selo Stelmahovka u Luganskoj Narodnoj Republici, dodaje Ministarstvo odbrane.

Operativno-taktička avijacija, dronovi, raketne trupe i artiljerija su tokom 24 sata pogodili: skladište britanskih krstarećih raketa Storm Šedou, skladište nafte, kao i koncentracije trupa i opreme Oružanih snaga Ukrajine u 135 regiona.

Ruske trupe su u proteklih nedelju i po dana oslobodile Novgorodskoe, Meževoje, Želanje, Kamiševku i Orlovku u DNR. Kako je ranije ove nedelje rekao zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Ministarstva odbrane Apti Alaudinov, ruske trupe dominiraju duž cele linije borbenog dodira, a beleži se snažno napredovanje u pravcu Donjecka, prenela je RIA.

Foto: liveuamap/printskrin

 

Komandant Čečena otkrio šta rade jedinice VSU u Kurskoj oblasti



Jedinice Oružanih snaga Ukrajine utvrđuju se u nekoliko delova Kurske oblasti, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov.

- Ukrajinske oružane snage većinom se aktivno ukopavaju i grade odbrambene strukture. Samo na nekoliko pravaca neprijatelj aktivno pokušava da probije naše položaje - rekao je on.

Alaudinov je dodao da su se snage „Ahmat“ skoro 11 sati borile na dve deonice Kurske oblasti, kao i da je uništen veliki broj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.
 

Granatiran Belgorod – jedna osoba stradala

Jedan civil je ubijen, a još dvoje povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u ruskoj oblasti Belgorod, izjavio je guverner Vjačeslav Gladkov.

(Reuters)

 

Kijev potvrdio da je gađao skladišta nafte u Rostovu i Kirovu

Ukrajinska vojska potvrdila je da je 28. avgusta napala skladište nafte "Atlas" u ruskoj oblasti Rostov, izazvavši požar.

Vojska je, takođe, navela da je gađala skladište nafte "Zenit" u ruskoj oblasti Kirov, kao i skladište poljske artiljerije u ruskoj oblasti Voronjež.

(Reuters)

 

Ukrajina: Oboreno više od 10 dronova iznad Kijeva

Ukrajinska PVO oborila je više od 10 ruskih bespilotnih letelica iznad Kijeva, saopštio je šef vojne administracije ukrajinske prestonice Sergej Popko.

Prema njegovim rečima, ovo je treći ruski napad na Kijev za četiri dana.

(Reuters)

Foto Tanjug/AP

 

Ruski borci zarobili su vojnike Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Prečistovka

 

Sedam vojnika 13. bataljona 58. odvojene motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine (AFU) predalo se na pravcu Južnog Donjecka, javlja dopisnik TASS-a.

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine zarobljeni su od strane jurišnih aviona u blizini sela Prečistovka. 

Ministarstvo odbrane objavilo je uništavanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine u regionu Kursk

 

Posade višecevnog raketnog sistema (MLRS) „Grad“ grupe „Sever“ uništile su jedinice Oružanih snaga Ukrajine (AFU) koje su pokušavale da se ulogore u regionu Kursk. Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Posade MLRS-a „Grad“ iz grupe trupa „Sever“ su uništile neprijateljske jedinice koje su pokušavale da se učvrste na pograničnoj teritoriji Kurskog regiona.  

Kako su dodali u resoru, artiljerci uništavaju i identifikovane kamuflirane artiljerijske vatrene pozicije, skladišta neprijateljske municije i goriva i maziva, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: MEDVED NA AUTO-PUTU - Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U SLUŽBI DOSTIZANJA CILJEVA ODRŽIVOG RAZVOJA: Fokus na obrazovanje i zaposlenje