ISPLIVALI NOVI DETALJI ATENTATA NA TRAMPA: Zaprepastiće vas šta je ubica pretraživao na internetu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

29. 08. 2024. u 07:37

NAPADAČ na Donalda Trampa kontinuirano je tražio veliki skup na kojem bi izvršio napad pre nego što je pucao na republikanskog kandidata na mitingu u Batleru, Pensilvaniji, saopštili su zvaničnici FBI.

ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДЕТАЉИ АТЕНТАТА НА ТРАМПА: Запрепастиће вас шта је убица претраживао на интернету

Foto: Profimedia

Glas Amerike prenosi da je, prema njihovim navodima, 20-godišnji atentator Tomas Kruks 60 puta više na internetu pretraživao informacije o Trampu, nego o njegovom rivalu Džou Bajdenu, pre nego što je otišao na Trampov miting.

- Videli smo da su postojali sistematski pokušaji da se isplanira napad na nekom velikom skupu, da je napadač pretraživao brojne velike događaje i mete - rekao je agent FBI iz Pensilvanije Kevin Rodžek.

Dodao je da je Kruks bio "hiperfokusiran" na Trampov miting kada je objavljeno da će se održati početkom jula, i da je to video kao priliku da napadne.

FBI, međutim, nije uspeo da utvrdi motiv.

Kruksove aktivnosti na internetu pokazale su da je bio zainteresovan za mešavinu ideologija, ali da nije jasno da li ga je motivisala levičarska ili desničarska, dodao je Rodžek.

FBI je saopštio i da nisu pronađeni nikakvi dokazi koji ukazuju na to da je Kruks imao pomagače ili da je iza njega stajala neka strana zemlja.

U njegovom organizmu nisu pronađeni tragovi alkohola ili droge.

Pokušaj ubistva je pokrenuo brojna pitanja o tome kako je Kruks uspeo da se popne na krov toliko blizu bine na kojoj je stajao Tramp, i ispali osam metaka na bivšeg predsednika, pre nego što ga je ubila Tajna služba. Trenutno se u vladi i Kongresu vodi nekoliko istraga o bezbednosnim propustima.

FBI paralelno istražuje sve u vezi sa Kruksom. Do sada su prikupljene informacije koje ukazuju na to kako je razmišljao, iako se i dalje ne zna šta ga je tačno motivisalo na atentat.

Kruks je na internetu počeo da pretražuje informacije o Trampovim mitinzima već u septembru prošle godine, dok je u aprilu ove godine pretraživao mitinge obojice kandidata blizu mesta gde je živeo, u Pensilvaniji.

Tražio je i informacije o datumima demokratske i republikanske konvencije.

Nekoliko dana pre atentata 13. jula, tražio je informacije o mestu gde se održava miting i detalje o kompaniji koja poseduje zgradu sa koje je pucao. Video-snimci pokazuju da je Kruks na krovu proveo šest minuta.

U svom automobilu je ostavio nekoliko eksplozivnih naprava, a informacije o tome kako se prave bombe tražio je još 2019. godine.

(Kurir/Glas Amerike)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAMIONI S NOVCEM KREĆU NA MARAKANU! Crvena zvezda obezbedila neverovatnu zaradu zbog plasmana u Ligu šampiona!