"OBEĆAJTE DA NEĆETE PODRŽATI NIJEDAN MIROVNI SPORAZUM NA BLISKOM ISTOKU": Porodice žrtava napada 11. 9. uputile pismo Haris i Trampu

Novosti online

29. 08. 2024. u 15:39

VIŠE od 3.000 članova porodica žrtava terorističkih napada u SAD 11. septembra danas je pozvalo američke predsedničke kandidate Kamalu Haris i Donalda Trampa da se suprotstave bilo kakvom bliskoistočnom mirovnom sporazumu sa Saudijskom Arabijom, dok američka vlada ne pozove tu zalivsku zemlju na odgovornost za navodnu ulogu koju je imala u napadima.

ОБЕЋАЈТЕ ДА НЕЋЕТЕ ПОДРЖАТИ НИЈЕДАН МИРОВНИ СПОРАЗУМ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Породице жртава напада 11. 9. упутиле писмо Харис и Трампу

Foto: Tanjug/AP/John Minćillo

U pismu u koje je imao uvid Si-Bi-Es njuz, porodice ukazuju na video-snimke iz 1999. godine, na kojima se vidi agent saudijske vlade koji proučava zgradu američkog Kapitola i to navode kao dokaz o umešanosti Saudijske Arabije.

- Dok vodite kampanju da postanete sledeći predsednik Sjedinjenih Američkih Država, tražimo od vas da obećate da nećete podržati nijedan mirovni sporazum na Bliskom istoku koji uključuje Saudijsku Arabiju osim ako se u potpunosti ne bavi ulogom vlade Saudijske Arabije u napadima 11. septembra - saopštile su porodice.

Pismo je uputila organizacija "9/11 Justice", formirana 2022. godine sa ciljem da predstavlja porodice žrtava terorističkih napada u Njujorku, Virdžiniji i Pensilvaniji.

Grupa je tužila saudijsku vladu i primorala vladu SAD da ukloni obeležje poverljivosti sa svih preostalih dokumenata o 11. septembru.

Administracija predsednika Džoa Bajdena se zalagala za nekoliko sporazuma između SAD i Saudijske Arabije koji uključuju odbrambene garancije i civilnu nuklearnu saradnju, kao i jedan za normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

Potencijalne veze između saudijske vlade i 15 otmičara i dalje nisu u potpunosti razjašnjene, ali je 2016. godine dugo poverljivi deo kongresne istrage poznat kao "28 stranica" prvi put objavljen javnosti.

Istraga je pronašla dokaze da su neki od otmičara "bili u kontaktu sa pojedincima koji su možda povezani sa saudijskom vladom i da su dobili podršku ili pomoć".

U septembru 2021. godine, Bajden je izdao izvršnu naredbu kojom se nalaže objavljivanje više dokumenata vezanih za 11. septembar.

Kao predsednički kandidat 2020, Haris je kritikovala Saudijsku Arabiju nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. i podržala je predlog zakona 2019. kojim se poziva na javni izveštaj o tome.

Godinu dana ranije, Haris je nazvala Saudijce "snažnim partnerima" SAD u borbi protiv terorizma, ali je istakla da bi Vašington trebalo da preispita odnos sa tom kraljevinom.

Tramp je prvobitno obećao "strogu kaznu" za Saudijsku Arabiju ako ta zemlja stoji iza ubistva Kašogija 2018. godine, ali je ubrzo promenio fokus, ističući važnost odnosa SAD i Saudijske Arabije.

U julu je Trampova organizacija objavila planove za izgradnju novog tornja u Saudijskoj Arabiji i razgovarala sa prestolonaslednikom ranije ove godine, navodi Njujork tajms.

BONUS VIDEO:
AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKI POLITIKOLOG: Saveznici Ukrajine više ne mogu da utiču na tok sukoba, Putin to veoma dobro razume