PONOS UKRAJINSKE ODBRAMBENE INDUSTRIJE: Tenk T-84 Oplot debituje u odbrani Harkovske oblasti (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 08. 2024. u 17:25

TREĆA tenkovska brigada Kopnene vojske Ukrajine potvrdila je raspoređivanje tenka T-84 Oplot na liniji fronta, uz lepu promo fotografiju.

ПОНОС УКРАЈИНСКЕ ОДБРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Тенк Т-84 Оплот дебитује у одбрани Харковске области (ВИДЕО)

Foto tviter@front_ukrainian

Pres služba 3. tenkovske brigade istakla je glavni borbeni tenk T-84 Oplot u objavi na Fejsbuku, uz napomenu da ga jedna od jedinica brigade već koristi za odbranu oblasti Harkov od ruskih snaga.

Iako u saopštenju nema više detalja, ono je veoma važno jer se u njemu prvi put pominje tenk Oplot koji su ukrajinske oružane snage postavile od početka agresorskog rata koji je pokrenula Rusija.

Pre toga, neki ukrajinski medijski izvori su retko pominjali tenkove Oplot dok su govorili o vojnoj opremi koju su ukrajinske trupe koristile tokom celog rata.

Naime, jedina vezana izjava datira iz maja 2023. godine, kada je tadašnji ministar odbrane Aleksij Reznikov primetio da se preduzimaju koraci za nabavku tenkova Oplot za Oružane snage Ukrajine i početak masovne proizvodnje.

Upotreba oružja domaće proizvodnje od strane ukrajinske vojske pokušava da privlači pažnju pored zapadne opreme koja je dominantna u medijima.

Prema doskora dostupnim informacijama, fabrika u Harkovu proizvela je za 20 godina samo 10 primeraka T-84 za ukrajinsku vojsku.

Ukrajinci nisu zadržali čak ni svih 10. Četiri od deset tenkova T-84 Oplot su očigledno prodali Amerikancima. Prethodno je Ukrajina obezbedila Sjedinjenim Državama pet tenkova T-84 za potrebe testiranja.

Godine 2003. američka vlada je od Ukrajine kupila četiri glavna borbena tenka T-84 (najnovija verzija T-80UD), svi opremljeni sistemom aktivne zaštite Drozd.

Četiri tenka T-80UD stigla su u probni centar američke vojske u Aberdinu u decembru 2003. i januaru 2004. Peti tenk T-84 Oplot Ukrajinci su isporučili Sjedinjenim Državama prošle jeseni.

Izveštaj o vojnom bilansu iz 2021. godine, godišnjem vodiču Međunarodnog instituta za strateške studije, precizira da se u inventaru Oružanih snaga Ukrajine nalazi samo pet tenkova T-84 Oplot.

TENK OPLOT T-84 UKRATKO

T-84 je ukrajinski glavni borbeni tenk, zasnovan na sovjetskom glavnom borbenom tenku T-80 predstavljenom 1976. godine. T-84 je prvi put napravljen 1994. godine i ušao je u službu u Oružanim snagama Ukrajine 1999. godine.

Nakon usvajanja tenka T-80, Sovjeti su počeli da poboljšavaju dizajn. Nedostaci gasno-turbinskog motora su bili očigledni, pa je pokrenuto nekoliko dizajnerskih projekata za usvajanje dizel alternative.

T-84 je baziran na verziji T-80 sa dizel motorom, T-80UD. Njegov motor dobrih performansi čini ga brzim tenkom, uporedivim sa drugim modernim glavnim borbenim tenkovima u pogledu odnosa snage i težine sa oko 26 konjskih snaga po toni (19 kW/t).

T-84 Oplot je napredna verzija koja uključuje oklopni odeljak za municiju u novoj vrevi kupole. Deset od njih je ušlo u ukrajinsku službu 2001. T-84-120 Jatagan je prototip modela namenjen za izvoz, sa topom od 120 mm koji može da ispaljuje standardnu NATO municiju i vođene rakete.

Nije sasvim jasno koja jedinica poseduje T-84 Oplot, ali se priča da je to 14. odvojena mehanizovana brigada, koja je, 2022. godine, podelila svoje bataljone između južnog i istočnog fronta. Izgleda da je T-84 Oplot sa istočnim jedinicama.

Tenk je razvio Harkovski biro za projektovanje mašina Morozova (KMDB) za ukrajinske oružane snage da zameni T-64 i T-72 iz sovjetske ere. Opremljen je Duplet ugrađenim eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA) nove generacije, koji štiti od tandem bojevih glava.

Tenk je opremljen sistemom protivoklopnih mera „Štora“, koji smanjuje verovatnoću pogotka neprijateljskog sistema protivtenkovskog oružja sa poluautomatskim navođenjem.

T-84 Oplot ima glatku cev kalibra 125 mm KBA3 sa automatskim punjenjem. Top 125 mm takođe može da ispaljuje vođene projektile, što mu omogućava da precizno pogađa tenkove i oklopna vozila na dometu od 5.000 m. Tenk je sposoban da ispaljuje protivtenkovske vođene rakete 9K119M Reflex (NATO oznaka AT-11 Sniper-B).

T-84U Oplot je takođe opremljen novim radiom R-163-50K, balističkim računarom nove generacije 1V528-2, novim kopnenim navigacionim sistemom 1 KRNA, novom pomoćnom pogonskom jedinicom, instalacijom sistema komandovanja i upravljanja.

Trup i kupola T-84 Oplot zaštićeni su pasivnim oklopom i eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA). Tenk može da izdrži eksploziju od 10 kg TNT-a ispod gusenica tenka i do 4 kg ispod vozačkog prostora.

Ovaj tenk je težak oko 51 tonu. Može da nosi tročlanu posadu, a omogućava mu maksimalnu brzinu od 70 km/h na putu i do 50 km/h na terenu, prema podacima Ukroboronproma.

Prema snimku objavljenom na YouTube nalogu „UNITED24” 3. februara 2023. godine, ukrajinske oružane snage su za borbena dejstva u oblasti Harkova rasporedile svoj T-84U Oplot.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RTS I ARENA OVO NISU PUSTILI U TV PRENOSU: Ovo se desilo u loži Marakane kada je Zvezda ušla u Ligu šampiona (VIDEO)