AKO MASK DOZVOLI KIJEV NAPADA MOSKVU: Novi dron Palancia mogao bi da pogodi mete duboko u unutrašnjosti Rusije (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 08. 2024. u 22:15

ANALITIČARI sugerišu da bi najnoviji ukrajinski dron kamikaza Palancia mogao značajno da utiče na Rusiju, posebno ako Ilon Mask dozvoli korišćenje Starlink-a za ofanzivne operacije ili napade na rusku teritoriju.

АКО МАСК ДОЗВОЛИ КИЈЕВ НАПАДА МОСКВУ: Нови дрон Паланциа могао би да погоди мете дубоко у унутрашњости Русије (ВИДЕО)

Foto Iks/@Cyberspec1


Njihove stavove potkrepljuju nedavni video snimci koji kruže onlajn i koji prikazuju ovo napredno ukrajinsko oružje.

Dakle, šta ukrajinski dron čini izazovom za Rusiju? I kako bi integracija Starlink-ovih internet mogućnosti pretvorila ovaj kamikaza dron u strašno oružje?

UAV Palancia ima trup ovalnog oblika sa dva para krila. Prvi par je postavljen napred, ispod trupa, dok je drugi pozadi, na vrhu. Njegov rep se sastoji od dva krila postavljena pod uglom od 45 stepeni, smeštena blizu jednog iznad motora.

Kamikaza dron poleće sa piste, pokretan jednim motorom postavljenim pozadi, sa dvostrukim usisnicima vazduha postavljenim na bočnim stranama zadnjeg trupa. Ovaj dizajn je namenjen za povećanje prikrivenosti i sprečavanje usisavanja krhotina tokom poletanja. Sudeći po auspuhu, možda je to pusldžet (pulsejet) motor, iako je to spekulativno. Postoje dve glavne teorije: motor je ili pulsni ili tradicionalni turbomlazni.


Pulsdžet motor radi pulsirajućim paljenjem goriva, stvarajući seriju brzih eksplozija koje stvaraju potisak. Ovaj dizajn je jednostavan, obično sa malo ili bez pokretnih delova. Pulsdžet motori troše više goriva od turbomlaznih, ali njihova jednostavnost smanjuje težinu i omogućava skladištenje više goriva u trupu.

Dužina drona je oko 2 metra. Njegov oblik podseća na krstareću raketu iz sovjetske ere, ali se lansira sa zemlje na šasiji sa točkovima domaće izrade koju pokreće potisak motora drona.

Stručnjaci sugerišu da UAV Palancia nije autonomno vozilo već daljinski upravljano. Ova razlika je ključna jer ukrajinskom dronu daje značajnu prednost u odnosu na rusku protivvazdušnu odbranu. Daljinski upravljan znači da operater drona može da manevriše, da leti na veoma malim visinama, efikasno izbegavajući neprijateljske radare. Nasuprot tome, autonomni dron ili municija drže se unapred postavljene putanje, često na većim visinama, što olakšava otkrivanje putem radara.


ULOGA STARLINKA

Da bi Palancia UAV održao dug i neprekidan let, potrebna mu je konzistentna internet konekcija. Uđite u Starlink, satelitsku konstelaciju koju je kreirao Ilon Mask. Ova mreža satelita, smeštena u niskoj orbiti, nudi savršeno rešenje za UAV Palancia. Ogroman broj satelita i njihova rasprostranjena distribucija značajno komplikuju napore da se ometa sistem, zahvaljujući redundansi koju obezbeđuju alternativni komunikacioni putevi.

Jedan od ključnih razloga zašto je sazvežđe Ilona Maska Starlink tako teško efikasno ometati je njen veliki broj satelita. Sa hiljadama ovih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, mreža je izuzetno otporna i redundantna. Čak i ako su neki sateliti zaglavljeni, sistem može bez napora da preusmeri podatke kroz druge satelite, obezbeđujući kontinuiranu povezanost i funkcionalnost.

Starlink sateliti koriste više frekvencija i napredne tehnike “skakanja” frekvencije. To znači da njihovi komunikacioni signali stalno pomeraju frekvencije u obrascu koji samo sistem poznaje, što ometačima čini neverovatno teškim da efikasno zaključaju i ometaju signale.
Niska Zemljina orbita [LEO] Starlink satelita dodaje još jedan sloj odbrane od ometanja. Ovi sateliti se brzo kreću po nebu, tako da svaki pokušaj ometanja mora pratiti i ciljati ove objekte koji se brzo kreću. Brzo kretanje otežava potencijalnim ometačima, kojima bi bili potrebni visokonapredni i prilagodljivi sistemi da bi bili u toku.

Starlink takođe koristi napredne protokole za šifrovanje da bi obezbedio svoje komunikacije. Čak i ako bi ometač uspeo da presretne signale, njihovo dešifrovanje bi bio veoma izazovan zadatak. Ovo šifrovanje osigurava da svi presretnuti podaci ostanu nečitljivi i beskorisni, dodatno štiteći integritet mreže.

Starlinkova decentralizovana mreža predstavlja značajan izazov za ometanje. Tradicionalni satelitski sistemi često zavise od ograničenog broja zemaljskih stanica, ali Starlinkova infrastruktura je obimna i raznolika. Kao rezultat, svaki pokušaj ometanja mreže zahtevao bi ciljanje više lokacija odjednom, što je i složeno i skupo.

Nasuprot tome, Rusija se oslanja na tradicionalnu satelitsku komunikaciju sa manje satelitskih resursa u poređenju sa Starlinkom. Ovi sistemi obično pokrivaju velika područja sa jednim ili dva satelita, što ih čini podložnijim ometanju.

Ilon Mask je ograničio upotrebu Starlinka od strane ukrajinske vojske za ofanzivne operacije u septembru 2022. Ova odluka je bila vođena zabrinutošću da bi Starlink mogao da se koristi za olakšavanje napada na Rusiju, potencijalno eskalirajući sukob u širi rat.

Mask je naglasio da je Starlink prvobitno bio obezbeđen Ukrajini za humanitarne i odbrambene potrebe, poput održavanja komunikacija i pristupa internetu tokom sukoba. Međutim, nakon što je otkrio da se Starlink koristi u ofanzivne svrhe, uključujući napade dronovima, Mask je uveo ograničenja kako bi sprečio njegovu upotrebu u ovim operacijama. Ovaj potez je izazvao značajne kontroverze, s obzirom na ključnu ulogu Starlinka u održavanju komunikacione infrastrukture Ukrajine tokom rata.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa