ZABRANJENO PUŠENJE NA OTVORENOM: Uskoro stupaju na snagu nova pravila u ovoj državi

Jovana Švedić

29. 08. 2024. u 17:17

VELIKA Britanija razmatra uvođenje strožijih pravila o pušenju na otvorenom kako bi se smanjila stopa oboljevanja i smrtnosti od posledica konzumiranja duvana, potvrdio je danas premijer Kir Starmer.

ЗАБРАЊЕНО ПУШЕЊЕ НА ОТВОРЕНОМ: Ускоро ступају на снагу нова правила у овој држави

Foto: Unsplash/Ilustracija

Smatra se da je od posledica pušenja umrlo 74.800 ljudi u Velikoj Britaniji 2019. godine, što ga čini jednim od najučestalijih uzročnika smrti koja može da se spreči.

Britanski mediji su preneli da vlada razmatra zabranu pušenja u baštama ispred pabova, ispred noćnih klubova i sportskih stadiona, na terasama restorana i pločnicima ispred univerziteta.

Mere bi mogle da budu uključene u ažuriranu verziju zakona o duvanu i elektronskim cigaretama, koji je prva uvela prethodna konzervativna vlada.

Cilj prvobitnog zakona je bio ograničavanje prodaje duvana svima koji su rođeni nakon 1. januara 2009, a Starmerovi laburisti su obećali da će poštovati generacijsku zabranu tokom predizborne kampanje ranije ove godine, prenosi Politiko.

Konzervativci su takođe predložili zabranu elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, ograničavajući ukuse i pakovanje, što su mere koje podržavaju lekari.

Britanski političar i bivši lider Stranke za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva Najdžel Faraž saopštio je da će prestati da ide u pabove ako vladajuća Laburistička stranka bude sprovela plan o zabrani pušenja na otvorenom, odnosno ispred pabova.

On je u autorskom tekstu za britanski Telegraf napisao da će eventualna zabrana pušenja u baštama pabova ili na trotoaru ispred paba ''zauvek uništiti tradicionalni pab''.

- Širom Australije, ilegalne cigarete mogu da se kupe ispod tezge u prodavnicama. Ali iza svega ovoga stoje bande koje zarađuju ogromne količine novca. Zašto se više mučiti sa kokainom, kada je duvan toliko isplativiji? Bolje, možda, edukovati javnost, a odraslima pustiti da sami odlučuju o tome kako će živeti svoj život - rekao je on.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:
VRATOLOMIJA NA 3200 METARA: Kazahstanski akrobat Galimzhan Auesbai prkosi gravitaciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MNOGO SU NAS OMALOVAŽAVALI! Uroš Spajić, kapiten koji je Zvezdu uveo u Ligu šampiona: Mi, osporavani, pregazili smo Bode!