MINISTARSTVO PRAVDE SAD: FBI nije istražio slučajeve seksualnog zlostavljanja dece u slučaju gimnastičarki

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 08. 2024. u 17:48

KANCELARIJA glavnog istražitelja američkog Ministarstva pravde (OIG) saopštila je danas da FBI nije ispravno istražio pojedine slučajeve seksualnog zlostavljanja dece niti je prijavio neke navode o nasilju državnim i socijalnim službama.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ САД: ФБИ није истражио случајеве сексуалног злостављања деце у случају гимнастичарки

Foto: EPA

Izveštaj glavnog istražitelja Ministarstva pravde Majkla Horovica iz jula 2021. otkrio je propuste FBI-ja zbog kojih se bivši lekad gimnastičkog tima SAD Lari Nasar bio u mogućnosti da zlostavlja najmanje 70 žrtava pre nego što je uhapšen.

Horovic je danas rekao da je njegova kancelarija sprovela novu reviziju 327 navoda o seksualnom zlostavljanju dece prijavljenih FBI-ju između oktobra 2021. i februara 2023. i prijavila 42, ili 13 odsto pregledanih incidenata, štabu FBI-ja.

Do toga je došlo zbog verovanja revizora da je ovim navoda neophodna "neposredna pažnja", uključujući i neke gde fali istražna aktivnost, prenosi Rojters.

FBI je rekao da će preduzeti dalje mere u 43 odsto i dodati dokumentaciju u 40 odsto slučajeva od ukupno 42 incidenta ove vrste, tvrdi OIG.

-Identifikovali smo brojne incidente u kojima FBI nije adekvatno reagovao na navode o zlostavljanju dece, rekao je Horovic.

OIG je kao primer naveo incident u kojem je FBI primio navode o zlostavljanju od strane registrovanog seksualnog prestupnika, ali “nije preduzeo odgovarajuće istražne radnje više od godinu dana“.

Taj osumnjičeni je u tom periodu navodno zlostavljao još jedno dete, a od navoda OIG-a FBI je “preduzeo odgovarajuće mere”, a protiv osumjičenog u tom slučaju je podignuta optužnica.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDILO NA TRIBINAMA MARAKANE: Evo kako su navijači proslavili plasman Zvezde u Ligu šampiona (VIDEO)