NEMAČKA POOŠTRAVA MERE BEZBEDNOSTI: Uvode se stroža pravila za tražioce azila

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 08. 2024. u 19:45

NEMAČKA vlada danas je objavila paket predloženih mera o povećanoj bezbednosti i strožim pravilima za tražioce azila nakon napada povezanog sa Islamskom državom prošlog petka, u kom su ubijene tri osobe.

НЕМАЧКА ПООШТРАВА МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Уводе се строжа правила за тражиоце азила

Foto Tanjug/AP/DPA/Christoph Reichwein

Taj incident usmerio je pažnju javnosti na diskusiju o pravilima o azilu i deportaciji jer je osumnjičeni za napad u Zolingenu bio tražilac azila iz Sirije koga vlada nije uspela da deportuje.

Ovaj nacrt dolazi nekoliko dana pre izbora u dve istočne države u kojima je antiimigraciona stranka AfD na vrhu anketa, čime se vrši dalji pritisak na vladajuću koaliciju centra da zauzme tvrđi stav po tom pitanju, prenosi Rojters.

Kancelar Olaf Šolc je u utorak pozdravio ponudu opozicionog lidera Fridriha Merca da razgovara o rešenjima, ali je vlada odbila neke od njegovih predloga, poput proglašenja vanrednog stanja ili zabrane ulaska Sirijaca i Avganistanaca u Nemačku.

Paket, o kojem bi trebalo da glasaju donji i gornji dom nemačkog parlamenta, uključuje strože propise o oružju i pravila o vlasništvu, zabranu nošenja noževa i nošenja noževa na javnim događajima kao što su festivali i sportski događaji.

Federalni zakonski službenici će biti ovlašćeni da koriste tejzere, a provere prošlosti za dozvole za oružje će uključivati nove mere za sprečavanje ekstremista da nabave oružje, navodi se u vladinom dokumentu u kojem su navedene mere.

Berlin će takođe pooštriti zakone i procedure o azilu i boravišnoj dozvoli, uključujući snižavanje praga za deportaciju zbog krivičnog dela koje uključuje oružje ili opasno oruđe.

Kriterijumi za isključenje pojedinaca iz statusa azila ili izbeglice biće pooštreni, uključujući strože kazne za teška krivična dela, što će važiti i mlade prestupnike.

Tražioci azila biće isključeni iz primanja beneficija u Nemačkoj ako imaju zahteve u drugim evropskim zemljama, aizbeglice koje putuju u svoje matične zemlje bez posebnih razloga rizikuju da izgube status zaštite, navodi se u dokumentu.

-Ako neko jednostavno ode na odmor u svoju domovinu, a prethodno je tvrdio da tamo nije bezbedno, onda mora da izgubi status zaštite, rekao je ministar pravde Marko Bušman na konferenciji za novinare.

Ovo pravilo se ne bi odnosilo na ukrajinske izbeglice, navodi se u saopštenju.

Paket takođe navodi mere za borbu protiv ''nasilnog islamizma“, uključujući davanje dozvole organima za sprovođenje zakona da koriste biometrijske podatke iz javno dostupnih onlajn izvora za prepoznavanje lica za identifikaciju osumnjičenih.

Vlada će ojačati ovlašćenja domaće obaveštajne agencije kada su u pitanju finansijske istrage i nastaviti da zabranjuje islamističke organizacije.

Militantna grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Zolingenu.

Vlasti su planirale da deportuju osumnjičenog u Bugarsku prošle godine prema pravilima Evropske unije o azilu, javljaju nemački mediji.

Ali deportacija je bila neuspešna jer muškarac nije bio u svom izbegličkom smeštaju kada su vlasti pokušale da izvrše naređenje, navodi se u izveštajima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEKA DOĐE REAL, DA MU POKAŽEMO! Mimović oduševljen što je sa Zvezdom ušao u Ligu šampiona