U EU BEZ DOGOVORA: Nema sloge o ukidanju ograničenja za napade Kijeva na Rusiju, Mađarska i dalje blokira milijarde

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 08. 2024. u 00:34

MINISTRI spoljnih poslova EU na neformalnom sastanku u Briselu nisu postigli konsenzus o ukidanju ograničenja na napade Ukrajine zapadnim oružjem na Rusiju, kao ni o odmrzavanju šest milijardi evra za vojne isporuke Kijevu preko evropskog „Mirovnog fonda“, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

У ЕУ БЕЗ ДОГОВОРА: Нема слоге о укидању ограничења за нападе Кијева на Русију, Мађарска и даље блокира милијарде

Foto Tanjug/AP

-Mađarska i dalje blokira šest milijardi evra. Taj novac je predviđen za zemlje EU za kompenzaciju isporuka oružja Ukrajini. Smatram da je veto neprihvatljiv, rekao je Borelj.

On je dodao da je „smislio način da se zaobiđe veto Mađarske“, ali, kako je istakao, zasad ne može da govori javno o tome. On je podsetio da je EU već izdvojila 1,5 milijardi evra od prihoda od zamrznute ruske imovine za vojne potrebe Ukrajine.

Bez odluke o oružju

-Da, razgovarali smo o ukidanju ograničenja za domet primene oružja koje se isporučuje Ukrajini. Na kraju je zaključeno da je to individualna odluka svake zemlje, svaka država EU će donositi mere koje smatra ispravnim, istakao je Borelj.

Kako je dodao, donošenje jedinstvenog stava EU ometaju zemlje koje uopšte ne isporučuju Ukrajini oružje dugog dometa i zato ne žele da potpišu zajedničku odluku o ukidanju ograničenja za napade na Rusiju.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKI POLITIKOLOG: Saveznici Ukrajine više ne mogu da utiču na tok sukoba, Putin to veoma dobro razume