ŠOKANTNA ODLUKA BRITANSKOG PREMIJERA: NJen portret hitno da se izbaci iz Dauning strita

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 08. 2024. u 07:45

BRITANSKI premijer Kir Starmer naredio je da bude uklonjen portret bivše premijerke Margaret Tačer iz Dauning strita 10, izjavio je Starmerov biograf Tom Boldvin.

ШОКАНТНА ОДЛУКА БРИТАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Њен портрет хитно да се избаци из Даунинг стрита

Foto: Tanjug/AP

Boldvin je u Glazgovu, na skupu na sajmu knjiga, rekao da je razgovarao sa Starmerom nakon što je on preuzeo dužnost premijera u bivšem radnom kabinetu Margaret Tačer, gde je bio izložen njen portret i da je Starmer rekao da će narediti da se portret skine sa zida, prenosi Gardijan.

Portret Tačerove, koji je naslikao Ričard Stoun, naručio je bivši britanski premijer Gordon Braun, koji je obavljao tu funkciju od 2007. do 2010. godine, i predstavljen je na privatnom prijemu 2009. godine.

Braun je pozvao Tačerovu na čaj u Dauning strit ubrzo nakon što je nasledio Tonija Blera na premijerskoj funkciji 2007. godine i rekao joj da namerava da naruči njen portret.

Umetničko delo koje je koštalo 100.000 funti (119.000 evra) i koje je platio anonimni donator, bilo je prvi portret nekog bivšeg premijera koje je naručio Dauning strit 10. 

Tačer je odabrala nakit koji je prikazan na portretu.

Odluku da portret bude uklonjen, koju je prvi objavio Herald, kritikovali su pojedini članovi Konzervativne stranke.

Britanski poslanik Greg Smit rekao je za londonski Telegraf da je Starmerova odluka "potpuno sitničava" i da pokazuje da on "ne poštuje istoriju i prethodne premijere".

Kandidat za lidera škotskih torijevaca Murdo Frejzer izjavio je da je Starmer možda preduzeo takav potez jer je, kako je naveo, "bio zaplašen pogledom svetski poznatog lidera čijim dostignućima nikada neće biti ni blizu".

Starmer je prošlog decembra pohvalio Tačerovu zbog toga što je "liberalizovala preduzetništvo" tokom svog mandata.
 

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)